Доналд Трамп: Добио сам веома лепо писмо од Ким Џонг Уна

Председник САД Доналд Трамп објавио је данас на друштвеној мрежи Твитер (Twitter) писмо које је добио од вође Северне Кореје Ким Џонг Уна који је изразио уверење у „епохални напредак“ у односима те две земље.

Доналд Трамп: Добио сам веома лепо писмо од Ким Џонг Уна
Ким Џонг Ун и Доналд Трамп Фото: ЕПА

„Постигнут је велики напредак“, навео је Трамп на Твитеру, истичући да је добио „веома лепо писмо“ од Ким Џонг Уна.

Писмо из Пјонгјанга датирано је 6. јула.

Агенција АП подсећа да је амерички државни секретар Мајк Помпео у том периоду боравио у посети Северној Кореји.

Обе стране су се тада сагласиле да је потребно „разјаснити“ неке елементе споразума за денуклеаризацију Северне Кореје, али није прецизирано о којим одредбама се ради.

Ким Џонг Ун навео је у писму упућеном Доналду Трампу да састанак и декларација коју су потписали у Сингапуру представљају „почетак значајног путовања“, додајући да цени „енергију и изузетне напоре“ које је Трамп уложио за унапредјење односа САД и Северне Кореје.

Амерички председник и севернокорејски водја имали су 12. јуна историјски састанак у Сингапуру који је завршен потписивањем заједничке декларације. Споразумом који су постигли предвидјене су гаранције САД за безбедност Северне Кореје и посвећеност Пјонгјанга „потпуној денуклеаризацији Корејског полуострва“.

Трамп је претходно изнанадио многе у америчкој администрацији, али и изван ње, када је у марту наводно одмах позитивно одговорио на предлог Ким Џонг Уна да се састану.Тензије између Северне Кореје и САД појачане су у 2017. када је Пјонгјанг запретио да би могао да испали ракете у смеру америчког острва Гуам у Пацифику, док је Доналд Трамп обећао Пјонгјангу да ће се суочити с „ватром и бесом“.

Коментари: