Китаровић: Треба да покажемо Европи да Хрватска није никаква мала држава

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је да током председавања Хрватске Европском унијом, фокус треба да буде на што бољем брендирању државе, а не толико на балканском региону.

Председница Хрватске је рекла да Европи треба показати да Хрватска није никаква мала држава.

„Важно је да Западни Балкан уђе у ЕУ, поготово Босна и Херцеговина, али то неће бити лајтмотив нашег председавања. Хрватска је много више од тога“ рекла је Грабар Китаровић у интервјуу за Хрватски тједник.

Одговарајући на питање о Блајбургу и њеном одласку тамо дан пре званичног обележавања, истакла је да има исти однос према свим тоталитариним режимима и да их апсолутно осуђује – и нацизам и фашизам и комунизам и њихове тоталитаристичке деривате у Хрватској, као и четништво.

„Осим тога нисам отишла ни у Јасеновац на званични део“, додала је председница.

Упитана да ли јој се чини да је „форсирање увођења ћирилице у Вуковару део пројекта великосрпске србизације Вуковара како би се, кад се уведе ћирилица на темељу вероватно лажираног пописа страновништва уцењивала Хрватска да се створи нека српска аутономија“, Грабар Китаровић је рекла да то не долази у обзир, преноси агенција Хина.

„Вуковар је Хрватска и увек ће бити Хрватска. Без обзира на попис становништва, без обзира на то колики је био постотак Срба у Вуковару“, нагласила је Грабар Китаровић.

О поздраву „За дом спремни“

Говорећи о поздраву „за дом спремни“, на питање новинара да ли сматра да је ненормална ситуација у којој је поздрав под којим је брањен Вуковар компромитован, а звезда петокрака није, Грабар Китаровићева каже да ниједан поздрав под којим је брањен Вуковар не може бити компромитован.

„Није питање речи, питање је намере. За бранитеље ХОС-а то није упитно, али ако се тим поздравом обнављају симпатије за НДХ, онда ми тај поздрав није прихватљив“, објаснила је хрватска председница.

Најавила је и да ће се кандидовати за други мандат на челу државе, рекавши да не може сада да окрене леђа Хрватској.

„Како би сада изгледало да ја окренем леђа Хрватској, да напустим свој народ и своју децу која виде будућност овде и прихватим неки од добро плаћених послова који ми се нуде широм Европе и света“, упитала је Грабар Китаровић.

Истакла је и да жели да државу изведе на пут који је деведесетих зацртао Фрањо Туђман.

Танјуг

Коментари: