У кампу Исламске државе углавном малолетници, али и једна Загрепчанка са ћерком

Након слома Исламске државе, њени борци су смештени у камповима, међу којима је и Ел-Хол, на североистоку Сирије. У пустињским условима живи и 70.000 људи, међу којима је и Загрепчанка Дора Билић, која је тамо са петогодишњом ћерком.

Према подацима УН, чак две трећине избеглица у кампу чине млађи од 18 година, док су 27 одсто жене. Истичу и да им је отежан приступ пијаћој води и здравственој заштити.

Сиријци и Ирачани су огромна већина у кампу, а неких петнаестак посто су држављани трећих земаља.

Слободна Далмација је дошла до информација да је међу становницима кампа и Дора Билић (32), хрватска држављанка која је 2012. године дошла на територију под контролом Исламске државе (ИД).

Хрватски лист је у фебруару објавио информацију коју су добили од породице једне држављанке БиХ која се такође налази у Сирији:

„Дора и моја сестра нису у истим камповима у Сирији, али редовито комуницирају. Она ми је и пренијела информацију да је Дора у Ал-Холу. Упознале су се у Раки, гдје су им обитељи живјеле у близини“.

С Дором Билић би требало да је и њезина ћерка, стара између пет и шест година, коју је добила у браку са Сенадом Авдићем Чађом. Упознали су се у Горњој Маочи код Брчког, и убрзо се венчали. Пре седам година преко Санџака и Турске домогли су се Сирије.

Авдић је погинуо у бомбардовању Раке 2014. године.

Коментари: