Турска планира смањивање америчких савезника у Сирији

Турско руководство није прикривало  чињеницу да су курдске оружане снаге које делују у Сирији под окриљем Вашингтона, наводи „Тајмс“.

Турска планира смањивање америчких савезника у Сирији

Дакле, група Сиријских демократских снага, упркос подршци САД-а, била је у опасности, јер Турска није хтела видети милитанте на својим јужним границама.

У чланку је наведено да Анкара повезује сиријске Курде са Курдистанском радничком странком – групом која је у Турској призната као терористичка. С тим у вези, турске власти припремају војну операцију у циљу свргавања милитаната СДС-а пребацивањем ослобођених територија у проруску Слободну Сиријску Армију.

Међутим, постоји један нерешен проблем: на територији где ће турске оружане снаге у будућности напредовати постоје америчке војне базе, а та чињеница може погоршати ионако помешане односе Анкаре и Вашингтона.

Медији наглашавају да турски вођа Реџеп Тајип Ердоган у проамеричким бандама близу граница земље види „пријетњу сигурности коју треба елиминисати“, а зауставља га само изгледи за рат са Сједињеним Државама. Билатерални преговори су у току, али не толико успешни колико би могли бити, а про-турски и проамерички милитанти у Сирији се припремају за сукоб.

 

Коментари: