Оружане снаге Украјине крше Мински споразум и ојачавају своје положаје у близини објеката ДнР-а, саопштила је Република. ЛНР је такође забележила гомилање украјинских трупа  у региону и саопштила о следећем гранатирању Оружаних снага. Према мишљењу стручњака, те поруке потичу из позадине примирја објављеног од стране председника Украјине Владимира Зеленског, што указује на неспособност Кијева да предузме драстичне мере за решавање сукоба на Донбасу.

Украјинске снаге, заобилазећи Мински споразум, гомилају снаге на 200 метара од Доњецког резервоара, саопштава Заједнички центар за контролу и координацију режима примирја.

«Оружане формације непријатеља, користећи свеобухватни и неограничени режим примирја за који је договорила контакт група, отворено јачају своје положаје у непосредној близини најважнијег инфраструктурног објекта — Доњецког резервоара «, наводи се у саопштењу.

Представници  републике тврде да украјинска страна подиже додатна утврђења на удаљености од 200 метара од станице, чиме крши споразум «како би се обезбедила безбедност у подручју критичног цивилног инфраструктурног објекта».

«Опрема утврђења у близини таквих објеката директно је кршење споразума из Минска, као и споразума постигнутих у оквиру обавеза о прекиду ватре и примене од стране странака додатних мера за њихово јачање и контролу», наводи се у саопштењу.

РИА Новости појашњава да Доњецки резервоар обезбеђује воду за око 400 хиљада становника насеља са обе стране  линије, а током сукоба у Донбасу овај је објект више пута нападан.

Поред тога, представник за штампу Народне милиције ЛНР, Иван Филипоненко, рекао је да украјинске снаге безбедности стварају своје снаге и имовину у области војне операције на Донбасу.

„Наше обавештајне службе бележе  нагомилавање снага и имовине у области казнене операције“, цитира  РИА Новости.

Према Филипоненку, Народна милиција ЛПР-а забележила је долазак три минобацачка пројектила  од стране украјинских снага безбедности на подручје села Рубежное. Поред тога, примећено је размештање БТР-4 „Буцепхалус“ и 23-мм противавионски пиштољ ЗУ-23 у стамбеном делу села Степовое, као и БМП-2 у области Раигородок.

У ЛНР-у се тврди да су украјинске снаге безбедности пуцале на представнике републике, који су евакуисали тело украјинског војника. Био је део групе која је страдала док је минирала локацију у близини контактне линије у близини насеља Расадки на Донбасу.

Према представницима самопроглашене републике, Кијев је тражио да обезбеди услове за евакуацију лешева. Међутим, ЛПР је известио да до сада АПУ није предузела одговарајуће мере. Уместо тога, запослени у представништву Луганска у ЈЦЦЦ заједно с јавном организацијом «Унија ветерана Авганистана» отишли ​​су по једно од тела.

Шеф прес службе Народне милиције ЛПР-а, Иаков Осадцхи, рекао је РИА Новости да су украјинске оружане снаге отвориле ватру током радова на евакуацији. Према његовим речима, посматрачи Специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а  постали су сведоци инцидента.

Према представницима с републике, Кијев је тражио да обезбеди услове за евакуацију лешева. Међутим, ЛНР је известио да до сада ВСУ није предузела одговарајуће мере. Уместо тога, запослени у представништву Луганска у СЦКК заједно с јавном организацијом «Унија ветерана Авганистана» отишли ​​су по једно од тела.

Шеф прес службе Народне милиције ЛНР-а, Јаков Осадки, рекао је за РИА Новости да су украјинске оружане снаге отвориле ватру током радова на евакуацији. Према његовим речима, посматрачи Специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а  постали су сведоци инцидента.

„Само захваљујући професионализму и будности службеника СЦКК-а, жртве су избегнуте. Чињеницу гранатирања забележили су посматрачи мисије ОЕБС  “, рекао је Осадки.

Замјеник директора Института за хисторију и политику Московског државног педагошког универзитета Владимир Шаповалов у интервјуу за РТ скренуо је пажњу на чињеницу да се, упркос недавно најављеном прекиду ватре, налазе информације о јачању војних припрема од стране украјинских оружаних снага, заправо дуж цијелог периметра — и у близини Доњецког резервоара и у подручје Мариупоља.

„У ствари, то значи једну од две ствари. Или се председник Украјине лукаво изговара и лаже, наводећи како тражи примирје и мирним окончањем овог сукоба или не контролира ситуацију у земљи, а пре свега Оружане снаге Украјине. Обе опције су лоше ”, рекао је стручњак.

Према Шаповалов-у, оба сценарија могу довести до ескалације тензије и наставка сукоба у отвореном облику. Подсетио је да је током протекле године Украјина преживела предизборну кампању, након које је земља изабрала председника који јој је обећао мир.

„Украјинци су уморни од непријатељстава, али чини се да тим надама није суђено да се остваре. Радње које је предузео нови председник не показују способност и спремност нових украјинских власти да предузму драстичне мере како би спречиле војне сукобе и спровеле споразуме из Минска “, рекао је експерт.

Председник Центра за стратешке комуникације Дмитриј Абзалов сматра да ће предстојећи догађаји зависити од кадровских промена у руководству Украјине.

„Подсећам вас да се први састанак кабинета министара, на којем ће бити могуће усвојити министре, укључујући министра одбране, може одржати тек крајем августа. До овог тренутка, потпуна контрола ситуације биће веома ограничена. Са великим степеном вероватноће да ће се догодити погоршања “, рекао је стручњак у интервјуу за РТ.

Такође је нагласио да се Зеленски тим кладио на нормански формат, међутим, нема смисла преговарати ако Кијев не може да распореди своје трупе.

Такође је нагласио да се тим Зеленског кладио на нормански формат, међутим, нема смисла преговарати ако Кијев не може да распореди своје трупе.

«Стога, што се тиче политичке компоненте, може доћи до погоршања замишљеног да покаже да ће без спољне интеракције то питање бити изузетно тешко решити», сматра Абзалов.

Сергеј Гусаров, Анастасија Румјанцева,РТ

Тагови: ;