Министарство за ванредне ситуације: Радијација није повећана на северу Русије

Лабораторијска анализа земљишта, воде и песка показала је да нема повећања радијације у Северодвинску и околним територијама након експлозије на војном полигону, саопштили су у регионалном Министарству за ванредне ситуације.

„8. августа су стручњаци Центра за хигијену и епидемиологију за Северодвинск извршили истраживања. Лабораторијска анализа је показала да су сви тестови у складу са природном нивоом присуства алфа, бета и гама честица“, наводи се у саопштењу, објављеном на сајту ресора.

Како се наводи, током последњих дана ниво радијације у градовима Архангелск, Северодвинск, Новодвинск, у Приморском и Онежском рејонима, у насељима Нонокса, Солза био је у границама нормале.

Мерења узорака вршили су независни експерти, показали резултате, идентичне са онима које су добили стручњаци Центра за хигијену и епидемиологију за Северодвинск, саопштили су у Министарству за ванредне ситуације Русије.

Прошлог четвртка на полигону Министарства одбране Русије у Архангелској области дошло је до експлозије и пожара током испитивања течности за ракетни мотор, али Министарство није открило детаље пројекта. Они су саопштили да није било пораста радијације у овом подручју након експлозије.

Спутњик