Салвини одбија да прихвати мигранте са два брода, којима прети опасна олуја

Потрпредседник италијанске владе и министар унутрашњих послова Матео Салвини изјавио је данас да ради на томе да спречи да два спасилачка брода доведу у Италију више од 500 миграната.

„Викинг са океана“, којим управља француска невладина организација Лекари без граница и СОС Медитеране, спасао је око 356 миграната на обали Либије у петак, док је шпански брод „Отворене руке“ спасао око 160 људи, пренео је Ројтерс.

Оба брода се налазе у централном делу Средоземног мора, на малој удаљености од италијанског острва Лампедуза и траже сигурну луку да искрцају претежно афричке мигранте.

Агенција за избеглице УН позвала је данас владе европских земаља да што пре дозволе искрцавање миграната јер државе не могу да се договоре ко ће да их прими.

Специјални изасланик УНХЦР Венсан Кошете је поручио да је ово „трка с временом“, упозоривши да наилази олуја и да ће се временски услови погоршати.

Европска комисија је позвала земље чланице на предузимање акције и понудила помоћ, али је навела да нема овлашћења да сама интервенише.

Салвини је поручио да бродови нису проблем Рима.

„Јутрос сам на послу у Министарству како бих спречио да се више од 500 миграната искрца са два брода НВО, једног француског и једног шпанског“, написао је Салвини на Фејсбуку.

„Пренећу вам како се ово завршило. Нећу одустати“, поручио је Салвини.

Раније овог месеца, Салвини, лидер крајње десничарске Лиге чија је популарност у Италији порасла откако је прошле године преузео дужност и покренуо жестоку антиимиграциону акцију, увео је нови закон према коме бродови који уђу у италијанске воде без одобрења плаћају новачану казну до милион евра, пренео је Танјуг.

Закон, такође, предвиђа хапшење капетана који игноришу наредбе да се држе подаље и позива морнаричке власти да им аутоматски одузму бродове.

Према подацима УНХЦР, скоро 600 људи је ове године погинуло или нестало у водама између Либије и Италије, пренео је Танјуг.

Спутњик