НОВИ САД – Црногорска партија саопштила је данас да је Савету за националне мањине Владе Србије упутила захтев да, у складу са својим овлашћењима, предузме мере да се црногорској националној заједници омогући остваривање законом и уставом гарантованих мањинских права у општини Врбас, односно да црногорски језик буде уведен у службену употребу у тој општини.

Принтскрин Јутјуб

„Локална самоуправа у Врбасу од 2010. године, и поред више захтева од стране Црногорске партије и јасне препоруке омбудсмана, избегава законску обавезу да у службеној употреби на својој територији поред српског, мађарског и русинског, уведе и црногорски језик и писмо”, навела је Црногорска партија у саопштењу за јавност.

Додали су да су захтев упутили након што је у Скупштини Србије председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила да Савет за националне мањине, којим она председава, није упознат са том проблематиком.

Ана Брнабић је тада изјавила да, ако су испуњени сви законски услови, нема препреке да се црногорски језик уведе у службену употребу у општини Врбас.

Савет за националне мањине Владе Србије прати и разматра стање остваривање права националних мањина и предлаже мере за унапређење пуне и делотворне равноправности њихових припадника, јавља Бета.

Председница тог савета је Ана Брнабић, заменик је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, чланови су министар иностраних послова, министар правде, министар просвете и технолошког развоја, министар културе и информисања, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, директор Канцеларије за људска и мањинска права и председници свих националних савета у Србији.

Црногорска партија је у захтеву подсетила и на императивну норму Закона о службеној употреби језика и писма који у члану 11. у ставу 2. гласи: „Јединица локалне самоуправе ће обавезно својим статутом увести у равноправну службену употребу језик и писмо националне мањине уколико проценат припадника те националне мањине у укупном броју становника на њеној територији достиже 15 одсто према резултатима последњег пописа становништва, најкасније у року од 90 дана од дана утврђивања законом прописаних услова”.

У општини Врбас, према последњем попису становништва, живи 7.353 припадника црногорске заједнице, што чини 17,5 одсто од укупног броја становника општине.

Политика

Тагови: ;