Председник Украјине Владимир Зеленски наложио је Влади да припреми нацрт закона којим се поједностављује процедура добијања украјинског држављанства за руске држављане, а указ је објављен на званичном сајту председника Украјине.

Документ се односи на особе које су „прогоњене због политичких убеђења“, као и на странце и особе без држављанства које су учествовале у „осигуравању националне безбедности и одбране Украјине“.

У новембру 2018. године Украјина је ограничила улазак у земљу за мушкарце из Русије узраста од 16 до 60 година. Председник Русије Владимир Путин је рекао да Москва неће уводити реципрочна ограничења, него ће Украјинцима поједноставити процедуру добијања руског држављанства.

У децембру је председник Русије потписао закон, који лидеру државе даје право да одреди које категорије странаца могу да добију држављанство према поједностављеној процедури.

У априлу је ступио на снагу одговарајући указ који се односи на становнике Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике.

Као одговор на негодовање Украјине, руске власти су нагласиле да је питање чисто хуманитарног карактера.

Касније су сви становници Доњецке и Луганске области добили право да по поједностављеној процедури добију држављанство Русије.

Канцеларија председника Украјине је ову вест примила са огорчењем.

Тагови: ; ;