Афричка куга свиња званично је потврђена у Србији! Опасност по људе не постоји, али, уколико се не поведе рачуна, економска штета, по државу и сточаре, може бити огромна! Наиме, свака заражена свиња, мора бити еутаназирана, као и све које се налазе у домаћинству или на фарми. Уз то, животиње које се налазе у контактним двориштима, такође ће бити убијене. Министарство пољопривреде донело је решење о проглашењу зараженог подручја око Младеновца, у полупречнику од три километра.

фото:РТВ БН

Резултати из референтне лабораторије у Мадриду потврдиле су присуство ове заразне болести, код угинулих свиња у селима Велика Крсна, Рабровац и Кусадак. Убијено је више од 200 свиња, а поједина домаћинства су већ добила од државе накнаду за еутаназиране и угинуле животиње. Иначе, држава би требало да исплати сваку убијену свињу.

Нажалост, после две године колико смо се борили да афричка куга свиња не дође у Србију, сада могу да потврдим да ми, на основу резултата лабораторије из Мадрида, имамо потврђену афричку кугу свиња на три тачке у три села у околини Младеновца — казао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић. — Вирус афричке куге свиња напада искључио свиње и дивље свиње, па нема опасности за људе. Људи могу да једу свињско месо. Не постоји вакцина против афричке куге свиња. То је озбиљан проблем пре свега по целу индустрију свињарства.

Према речима Недимовића, предузете су све превентивне мере, како не би дошло до ширења заразе. Обављена је еутаназија свиња на местима где је потврђено присуство вируса. Држава је надокнадила штету, а то ће чинити и надаље.

Србија, већ више од две године, одолева овој заразној болести свиња, због које су убијене стотине хиљада животиња у Мађарској, Румунији и Бугарској. Мере заштите су биле на највишем нивоу, а стручњаци су стално упозоравали да није питање да ли ће вирус стићи до наших обора, већ када ће доћи.

Како је Недимовић рекао, Научни институт за ветеринарство из Београда утврдио жариште у селу Рабровац, те да су на основу тога пре 15 дана, када се појавила сумња, предузети сви даљи кораци и превентивне мере. То значи да је забрањено држање свиња на отвореном, како не би дошло до преношења заразе.

— Оно што се догодило у Младеновцу, један је микро случај — открива Недимовић. — Припремљена су јасна упутства за узгајиваче свиња, ловце и обавештења на граничним прелазима. Сваки случај или сумњу на болест треба пријавити ветеринару или ветеринарском инспектору. У Србији смо 2018. имали око 2,8 милиона свиња на 52.000 газдинастава. Веома је важно да сада оне просторе који имају највећи број свиња успемо да у сигурносном смислу сачувамо од појаве вируса. Ту мислим на простор Срема, Мачве, Севернобачког и Западнобачког округа.

Министар пољопривреде Недимовић, испричао је да се афричка куга свиња појавила још пре две године у Бугарској, Румунији, Мађарској, Пољској, Чешкој и читавој источној Европи.

У Великој Крсни, месту где је међу првима, у два домаћинства обављена еутаназија свиња и прасади за које се сумња да су оболели од афричке куге — нико од пољопривредника није био расположен да говори за новине.

Ипак, нису скривали да је пре десетак дана било врло драматично када су обављене прве еутаназије, јер су узгајивачи били узнемирени овом одлуком надлежних. У једном од тих пољопривредних добара, пре две недеље, еутаназирано је девет прасади, а крмача је неколико дана раније угинула, па је домаћинство остало без иједне свиње. Накнаду за уморене животиње како кажу добили су прошле седмице. Код другог домаћина, еутаназирано је 17 прасади од две угинуле крмаче, али је у оборима остало још свиња које су, како тврди домаћин, прегледали ветеринар и ветеринарски инспектори. Двориште, стаје и обори су им потпуно дезинфиковани, али накнада им још није стигла. Осим тога, у Великој Крсни је, како сазнајемо, обављен попис свиња и прасади у свим домаћинствима која их гаје. Очекивао се у уторак и долазак представника Управе за ветерину Министарства пољопривреде, али је одложен.

Фото АП

ДРЖАВА ДА КОНТРОЛИШЕ

Како су нам рекли у «Делта аграру» све мере су на највишем ниову.

— Биосигурносне процедуре на нашим фармама су увек, а нарочито сада, на највишем могућем нивоу — казао нам је директор сточарства «Делта аграра» Ненад Вуковић. — У државној је надлежности да спроводи мере и да контролише ситуацију у целој земљи.

ИЗВОЗ МОГУЋ ГДЕ ЗАРАЗЕ НЕМА

Када постоји сумња или када је проглашено заражено подручје аутоматски земље престају да увозе свињско месо. Та мера је привременог карактера, објаснио је у уторак министар пољопривреде Недимовић.

— Донели смо одлуку, потписао сам наредбу да уводимо принцип регионализације у Србији — истакао је Недимовић. — То значи да само из простора који је заражен нема трговине, сви остали делови, где вирус не постоји, слободни су за трговину. Из простора где је проглашена АСК, месо не може да иде у извоз. После мониторинга, који ће трајати око 40 дана, моћи ћемо несметано да извозимо и на простор ЕУ и у друге државе, у складу са инструкцијама Светске организације за здравље животиња. Србија је до сада извозила свињско месо и прерађевине у вредности од 25 милиона евра и урадиће све да штета не буде већа.

Иначе, Србија је забранила увоз свињског меса и месних прерађевина из земаља где је проглашена афричка куга свиња.

Ј. Субин Ј. Матијевић

 

Тагови: ; ;