Италија пред ванредним изборима, о поверењу влади гласаће се 20. августа

Парламент ће гласати о поверењу влади премијера Ђузепа Контеа наредног уторка, одлука је представника свих парламентарних странака у Сенату. Усвојена је упркос противљењу владајуће Лиге вицепремијера Матеа Салвинија, партије „Форца Италија“ бившег премијера Силвија Берлусконија и странке Браћа Италије – они су тражили да се гласа већ данас да би превремени избори били што пре расписани.
Италија пред ванредним изборима, о поверењу влади гласаће се 20. августа

Кризу на италијанској политичкој сцени покренуо је министар унутрашњих послова и лидер Лиге Матео Салвини када је прошле недеље позвао на превремене изборе, наводећи да владајућа већина са покретом Пет звездица више не постоји.

Уколико Контеова влада не добије подршку, што се очекује, председник Серђо Матарела ће одлучити да ли ће распустити парламент и расписати изборе, или ће одредити новог мандатара, који би покушао да обезбеди већину.

Лидер десничарске Лиге и вицепремијер Матео Салвини заложио се за ванредне изборе.

„Затражићемо од Италијана да размотре могућност да и даље руководимо земљом у наредних пет година. Не бојимо се да напустимо своја министарска места или да не будемо више у Сенату. Нека живи слобода, Италија и демократија. Замолио бих пријатеље из покрета 5 Звезда да два, три пута размисле пре него што донесу одлуку’, рекао је Салвини.

Председник Италије Серђо Матарела је једини који има ингеренције да распусти парламент, па ће, уколико влади буде изгласано неповерења, морати да одлучи да ли да закаже изборе најраније за октобар или да постави нову владу.

РТС

Коментари: