Велика криминална афера „Рекет“ озбиљно потреса саме темеље државних институција Републике Северне Македоније (РСМ) како је оценио и њен председник Стево Пендаровски, према најавама медија блиских опозиционој ВМРО-ДПМНЕ, неминовно довешће и до пада македонско-албанске коалиционе Владе премијера Зорана Заева, прозваног да је, наводно и сам део коруптивног скандала.

Обелодањивањем „позајмљених“ видео и аудио доказних материјала о изнуди више од милион евра (сада ухапшених уцењивача Бојана Јовановског познатијег као Боки 13, („Боки трендићи) и његовог партнера Зорана Милевског Кичевца од једног од најбогатијих македонских предузетника Јордана Камчева, за избављење од робије у предмету „Империја“ Специјалног јавног тужилаштва тужитељке Катице Јаневе), сарадник десничарског италијанског листа „Ла Верита“ („Истина“), Ларис Гајсер најављује скори пад Владе у Скопљу.

Те оцене преноси и скопски портал Република.

Гајсер је коментару за радио Каподистрија у уторак уместо нових детаља из афере „Рекет“, анализирао узбуркану ситуацију у Северној Македонији забављеном реакцијама на скандал. Нагласио је да је и сам „председник Пендаровски прес-конференцијом показао да се полако дистанцира од Заева“.

На основу својих процена, најављује да је политичка каријера македонског премијера Заева — готова. Јер, како је проценио, разоткривен детаљима системске политичке и судске корупције у земљи, Заев нема међународни кредибилитет и најаваљује промену на врху државне администрације у Скопљу.

Но, с друге стране, упркос најавама, после три наставка серијала објаве аудио и видео записа са „примопредаје“ више од милион евра Камчева уцењивачима Јовановском и Милевском, како се примећује у делу скопских медија, Гајсер је своје гостовање на италијанском радију „свео на личну оцену о дешавањима повезаним са афером „Рекет“.

Ослањајући се на италијанске, али и добро обавештене изворе из самог владајућег Социјалдемократског савеза (СДСМ) чији је лидер Заев, и најаве самог Гајсера, о „новим чињеницама“ у афери „Рекет“ у Северној Македонији, скопски портал «Пламен“» (Flaka) на македонском и албанском језику, једини најављује да би Заев могао „данас или наредних дана да поднесе оставку на премијерску функцију“.

На премијерској функцији наводно би, по истом извору, могао да га замени министар унутрашњих послова Оливер Спасовски…

У међувремену интензивира се истрага Државног јавног тужилаштва у рашчишћавању мреже коруптивног скандала „Рекет“. у уторак је у Тужилаштву у Скопљу, у својству сведока на вишечасовном распиту била Лила Стефановска, надлежна тужитељка Специјалног јавног тужилаштва у предмету „Имерија“, где је првоосумњичени – Камчев.

У краткој изјави она је рекла да је изнела све што јој је било познато у вези са поменутом афером. Све друго, конкретније и детаљније није могла да дели са новинарима због — интереса истраге.

У делу провладиних медија у Скопљу пак, преносе се информације да је „Ла Верита“ нискотиражни италиснаки лист, близак „екстремнодесничарској владајућој партији „Лига“ министра унутрашњих послова Матеа Салвиниа, који не крије блиске релације са мађарским премијером Виктором Орбаном“…

ПРОДУЖЕН ПРИТВОР УЦЕЊИВАЧИМА

На захтев Тужилаштва, Кривични суд у Скиопљу у уторак је донео решење за продужетак истражног притвора за још 30 дана Бојану Јовановском — Боки 13, и Зорану Милеском Кичецу осумњиченим у слуачју „Рекет“.

Они се терете „за примање награде за противзаконитог утицаја“, а Јовановски и за прање пара. Истрага о случају је у току и очекује се да ће ускор бити проширена. Досада су саслушане заменица шефа Специјалног јавног тужилаштва Елизабета Јосифовска и тужитељка Лиле Стефановска.

Очекује се да ће ускоро исказ дати и шефица Специјалног јавног тужилаштва Катица Јанева, чији се глас чује на обелодањеним видео и аудио записима објављених посредством италијанског листа „Ла Верита“.

Зоран Заев

МИЦКОВСКИ ОЧЕКУЈЕ „ОБНОВУ МАКЕДОНИЈЕ“

Лидер опозиционе ВМРО-ДПМНЕ Христиојан Мицковски на свом фб профилу је написао да „месеци деле Македонију од праве обнове, да покажемо да више нема места за повлашћену политичку касту већ за политичаре који ће служити грађанима и Македонији, а они који су се огрешили пред законом и осрамотили пред грађанима да понесу одговорност!“.

М. Станчић

 

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;