ЦГ: Најава кривичне пријаве због концерта „За наше Косово и Метохију“ у Херцег Новом

Министарство културе Црне Горе најавило је кривичну пријаву против организатора мултимедијалног концерта одржаног у пондељак у оквиру програма „Трг од ћирилице“ у Херцег Новом, због, како се наводи, кршења низа законских одредби, истицања симбола других држава, скрнављења државне химне и готово незаобилазних политичких и националистичких порука.

ЦГ: Најава кривичне пријаве због концерта "За наше Косово и Метохију" у Херцег Новом

Из тог ресора поручују да су сигурни да постоји много бољих начина за промоцију домаћег, регионалног и ширег музичког стваралаштва током сезоне — довољно је видети, кажу, остале фестивале на црногорском приморју.

С тим у вези, они су поздравили одлуку будванске општине да, након оштрих реакција црногорске јавности, одустане од идеје организације концерта трубача из Гуче у том граду.

„Али, на ’програме‘ налик прексиноћњем, Министарство културе и Држава Црна Гора неће ћутати — напротив. Од сада, свако коме концепт ’манифестација културе‘ буде параван за националистичке поруке и кршење закона, одговараће на начин на који је то регулисано прописима ове државе“, поручили су из Министарства културе, а пренео је портал „Аналитика“.

Сматрају да културне манифестације не смеју да буду изговор за организацију националистичких скупова, а посебно када се, као у случају Херцег Новог, њима негира црногорски идентитет.

„Жалимо што је Херцег Нови био домаћин овог програма, тим пре јер смо недавно на истом месту могли да испратимо фестивал сасвим другачијег типа — који у много лепшем светлу промовише и тај град и Црну Гору“, наводи се у саопштењу.

Подсећамо, концерт „За наше Косово и Метохију“ одржан је 12. августа на Канли кули у Херцег Новом. Том приликом је обележено 800 година самосталности Српске православне цркве и 630 година Косовске битке. Ово је био 29. по реду хуманитарни концерт „За наше Косово и Метохију“, у организацији хуманитарне фондације „Делије“. Настипили су Ивана Жигон и „Косовски божури“, група 357 и Трубачки оркестар Марка Глигоријевића, уз специјалне госте вечери — Влада Георгиева и Даницу Црногорчевић.

Погледајте спектакл у Херцег Новом „За наше Косово и Метохију“ снимљен дроном! (ВИДЕО)

Коментари: