На стотине ватрогасаца бори се против шумских пожара који су избили у Грчкој — на острвима Евији и Тасосу, као и у близини Тебе, северозападно од Атине. На грчком острву Евија и даље букти пожар, а после манастира, из мера предострожности су евакуисана и два села.

фото:Вашингтон пост

Евакуисани су манастир Свете Богородице Мавровске и села Маркримали и Контодеспоти, пренела је АНА.

Дим који се шири од пожара прекрио је полуострво Атика, укључујући и Атину, која је удаљена око 110 километара.

Пожар, који је захватио борову шуму, гаси 227 ватрогасаца са 75 ватрогасних возила. Из ваздуха им помаже шест «канадара» и шест хеликоптера.

Грчка телевизија објавила је снимке на којима се види како је густ, црни дим прекрио област, док ветар разноси пепео километрима далеко.

Званичници цивилне заштите су упозорили људе у погођеним областима, посебно старије, децу и оне којима имају срчаних или проблема с дисањем, да остану у затвореном простору и да наместе клима уређаје тако да се користи ваздух само из просторије. Јак ветар и неприступачан терен отежавају напоре ватрогасаца да се изборе с пожаром који је захватио шуму која је обухваћена програмом ЕУ Натура 2000.

На десетине ватрогасаца, два канадера и хеликоптер, боре се против пожара и на острву Тасос.


Трећи пожар букти код Тебе, северозападно од Атине, пренео је АП, напомињући да су у Грчкој, у време повећаног ризика од избијања пожара, за јавност затворени паркови и шумски предели.

фото: Екатомерини

Шумски пожари ван контроле букте у још најмање четири региона у Грчкој. У последња три дана, ватрогасци су интервенисали 182 пута, преноси Ројтерс. Грчка се често током сушних летњих месеци суочава с пожарима, а власти су упозориле на повећан ризик од избијања пожара ове недеље.


Активисти за заштиту животне средине сматрају да све већи број пожара широм света представљају забрињавајући симптом глобалног загревања.

Прошле године, у летовалишту Мати у близини Атине, 100 људи је погинуло у пожару.

 

 

Тагови: ; ;