Врховни суд Северне Македоније одлучио је да не изручи Томора Морину Србији.

(Фото Бета/АП)

У образложењу се наводи да је Томор Морина држављанин Косова и Велике Британије, а не Србије, те да је кривично дело за које се терети почињено на територији републике Косово, која је под управом Уједињених Нација према резолуцији Савета безбедности 1244 из 10. јуна 1999. године.

Такође, у образложењу се наводи да је Косово независно од 2008. године, као и да Република Северна Македонија признаје ту независност.

„Суд се слаже са оценом Кривичног већа Основног кривичног суда у Скопљу да нису испуњени законски предуслови за екстрадицију Томора Морине који су предвиђени са одредбама Европске конвенције о ектрадицији, Споразума између Србије и Македоније о екстрадицији, као и члана 52 Закона о међународној сарадњи у кривичној материји зато што Морина није држављанин Србије односно државе која захтева његово изручење, већ Републике Косова, као и због чињенице да кривично дело за које се терети је почињено на територији Косово 1999. године“, наводи се у решењу Врховног суда Северне Македоније.

Решење Врховног суда ће бити достављено Министраству правде које доноси коначну одлуку о екстрадицији.

У решењу Врховног суда није наведено остаје ли Морина у притвору до одлуке министра правде.

Томор Морина, бивши припадник такозване ОВК, ухапшен је на граничном прелазу Блаце, на основу Интерполове потернице.
Морина је оптужен за злочине против човечности на КиМ, у периоду од 1998. до 1999. године.

Претходно је Кривично веће Основног кривичног суда у Скопљу донело решење — да нису успуњени услови за екстрадицију Морине.

Тагови: ; ;