Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да је Косово питање око којег је потребна додатна активност међународне заједнице и да је Русија спремна да пружи помоћ у успостављању или обнови дијалога Београда и Приштине.

Амбасадор Александар Боцан-Харченко(фото:Лола Ђорђевић)

Боцан-Харченко је за ТВ Прва казао да је Русија спремна да помогне дијалог ако Београд затражи њену помоћ, пре свега у Савету безбедности УН, као и у нашим односима са ЕУ и Вашингтоном.

«Ако Београд или неки други фактори желе учешће Русије, и на то смо спремни, али желимо да будемо сигурни да ће дијалог бити развијан стриктно у оквиру међународног права, односно Резолуције 1244» Савета безбедности УН, казао је Боцан-Харченко.

Коментаришући јучерашње саопштење Квинте (САД, Велике Британије, Немачке, Француске и Италије) о Косову и дијалогу Београда и Приштине, он је рекао да у њему није пронашао ништа ново и да је то одавно познат став западних земаља.

«Сматрам да постоји очигледно једнострани прилаз, јер што се тиче дијалога и разлога што га сада нема, Београд уопште није крив», истиче руски амбасадор.

Упитан да ли би Русија као косовско решење прихватила размену територија, односно разграничење, руски амбасадор у Србији каже да Русија има генерални став, а то је да је спремна да подржи све што одговара Београду и што је, пре свега, у оквиру међународног права.

«Ако се обе стране буду договориле око неке опције, онда та опција мора да буде прихватљива и подржана од Савета безбедности», истакао је Боцан-Харченко.

Он је додао и да су и даље присутна настојања да Косово уђе у међународне институције, али да Русија сматра да је немогуће да Косово постане чланица међународних институција, пре свега УН, па ни других.

Амбасадор Александар Боцан-Харченко(фото:Лола Ђорђевић)

На констатацију да су свих пет земаља чланица Савета безбедности скоро истовремено промениле своје амбасадоре у Србији, Боцан-Харченко је рекао да је уверен да ту не постоји заједничка одлука и размишљање.

Додаје да, међутим, с друге стране, можда има нека општа или заједничка визија да је Србија кључна држава за Западни Балкан, као и да постоје додатне тензије када је у питању Косово и Метохија.

«Ми се слажемо да постоје питања безбедности и сматрам да тако размишљају и у другим престоницама», каже Боцан-Харченко.

Упитан како би Русија гледала на то да Србија каже да хоће да постане чланица НАТО-а, Борцан-Харченко каже да Србија по том питању има доследан став о својој неутралности, који је, према мишљењу Русије, добро образложен.

«Говорио сам неколико пута да ми сматрамо да ту постоји и дуга традиција неутралности и ми не можемо да размишљамо шта би било када би било, али зато постоји званичан став», каже руски амбасадор.

Говорећи о руском хуманитарном центру у Нишу, Боцан-Харченко каже да је он отворен за медије, јавност, а да се у њему налазе људи, као и опрема за ватрогасне и хуманитарне активности и да не постоји ниједан знак да то може бити војна база.

«Русија назива хуманитарном акцијом оно што је хуманитрарна акција», истиче Боцан-Харченко и додаје да тај центар служи за помоћ у случају пожара, поплава, смештаја миграната…

Што се тиче примопредаје оклопних возила у Нишу, Борцан-Харченко каже да је то било у оквиру редовних активности, а да је одлука за то донета раније.

«По доласку у Србију, добио сам јасан појам да председник Вучић брине о војсци и положају војника и ова примопредаја је помоћ на основу нашег уговора о војно-техничкој сарадњи», казао је Борцан-Харченко, додајући да би требало да буде испоручено још 30 оклопних возила и тенкова.
Одговарајући на оптужбе које су се појавиле на Твитеру да је то стара опрема, Боцан-Харченко каже да је председник Вучић најбоље објаснио да постоји очигледна разлика између старих модела и садашњих.

Амбасадор Александар Боцан-Харченко(фото:Лола Ђорђевић)

Упитан како види унутрашну политичку ситуацију у Србији, Боцан-Харченко каже да је Србија стабилна земља окренута, захваљујући председнику Вучићу и Влади, према економском развоју, који се остварује у равнотежи развоја односа према Русији и ЕУ, што представља позитиван изузетак у данашњем свету и Европи.

Додаје и да је Србија демократска земља, а да у свакој таквој земљи постоји опозиција и коментаришући протесте дела опозиције, истиче да сматра да улица није најбољи терен да се води политика.

Сматра и да је у том случају власт суздржана и да делује у оквиру закона.

http://www.novosti.rs/

 

Тагови: ; ; ; ;