Ердоган 29. августа у Србији, почиње градња ауто-пута Београд-Сарајево

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган 29. августа долази у посету Србији, у оквиру које ће са председником Александром Вучићем свечано озваничити почетак радова на изградњи ауто-пута Београд-Сарајево, сазнаје „Танјуг“.

Према незваничним информацијама, током Ердоганове посете требало би да буде отворен и почетак радова на реконструкцији пута Нови Пазар-Тутин.

Комерцијални уговор за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу деоница ауто-пута Београд-Сарајево између Владе Србије, Путева Србије и турске компаније „Ташјапи“ потписан је у децембру прошле године.

Изградњом ауто-пута Београд-Сарајево Србија добија могућност да се повеже с европским Коридором пет, који повезује Мађарску, Хрватску и БиХ, а БиХ са коридорима 10 и 11 унутар Србије, односно са ауто-путем Београд-Шид, као и саобраћајницом преко Пожеге.

Вучић и Ердоган разговарали су крајем јула, телефоном, и констатовали, како је саопштено, напредак политичког дијалога, али и економске сарадње две земље.

Сагласили су се и да се показала добром заједничка одлука о установљавању Високог савета за сарадњу.

Следећа седница тог Савета могла би да буде одржана током предстојеће посете председника Турске Србији.

Ердоган је, иначе, у том телефонском разговору подржао политику мира и сарадње, којом Вучић промовише стабилност у региону, сагласан са српским председником да само тако може да се обезбеди већи интерес инвеститора и економски раст.

Коментари: