Русија: Неприхватљиви амерички ултиматуми Венецуели

Москва сматра да су ултиматуми Сједињених Америчких Држава упућени Венецуели неприхватљиви, могуће је да су провокативне акције Вашингтона диктиране интересима америчког енергетског сектора, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Захарова је на брифингу истакла да ситуација у Венецуели „остаје напета“ и позиви Москве да се од америчких санкција изузму барем социјална сфера земље „једноставно су игнорисани“.

„Бела кућа и даље покушава да изврши притисак на људе суверене државе… Сматрамо да ови кораци још више доводе ситуацију у ћорсокак. Неприхватљиве су претње о потпуној блокади Венецуеле“, нагласила је Захарова.

„Овде говоримо о Вашингтону као групи појединаца, одређеном делу политичке елите, јер ови потези немају никакве везе са интересима народа Сједињених Америчких Држава… Можда то одговара интересима дела елите, можда чак и бизнис-елите или политичке елите која управља финансијским или енергетским сектором“, додала је портпаролка руског министарства.

Ситуација у Венецуели напета је од јануара, када се лидер опозиције Хуан Гваидо незаконито прогласио за привременог председника. Вашингтон и његови савезници подржали су Гваида и позвали председника Николаса Мадура да се повуче. Сједињене Америчке Државе такође су заплениле венецуеланску нафтну имовину вредну милијарде долара.

Мадуро је, заузврат, оптужио Сједињене Америчке Државе да покушавају да организују пуч како би поставиле Гваида за своју марионету и преузеле природне ресурсе Венецуеле. Русија, Кина, Куба, Боливија, Турска и бројне друге земље дале су своју подршку Мадуру као једином легитимном председнику Венецуеле.

Коментари: