Рашида Тлаиб и Илхан Омар, «проблематичне» демократске конгресменке САД не смеју да посете Израел, одлучиле су власти у Тел Авиву. Доналд Трамп поздравља одлуку, док демократе жестоко негодују. Нетанјаху образлаже одлуку.

foto: CNBCcom

Одлуку о забрани уласка у Израел обазложио је у саопштењу израелски премијер Бенјамин Нетанјаху.

Навео је да «ниједна држава на свету не поштује САД и Конгрес више од Израела» и да је та земља отворена за све посетиоце и критику, али са «једним изузетком».

«Закон у Израелу забрањује улаз људима који позивају на бојкот Израела и раде на том бојкоту, будући да је правило и у другим демократијама да се спречи улазак људи који би могли да нашкоде држави», указао је Нетанјаху.

Истакао је да су у Конгресу Тлаибова и Омарова водећи активисти у том бојкоту.

«Примили смо њихов план посете пре само неколико дана и било је јасно да планирају пут чија је једина сврха подршка бојкоту и урушавању израелског легитимитета. Тако, на пример, оне су навеле за дестинацију ‘Палестина’, а не ‘Израел'», навео је Нетанјаху и додао да оне нису тражиле да се састану ни са једним израелским званичником.

Трамп је поздравио одлуку Израела наводећи да су Омарова и Тлаибова лице Демократске партије која мрзи Израел.

Њих две су, иначе, подржале пропалестински покрет «Бојкот, диверзија, санкције». Планирале су да обиђу Западну обалу и источни Јерусалим.

Овај потез израелских власти наишао је на критике демократa у САД. Сенатор Чак Шумер је на Твитеру написао да је забрана конгресменкама показатељ слабости, а не снаге.

«То ће само угрозити америчко-израелске односе и подршку Израелу у Америци», написао је Шумер.

Овим поводом огласио се и амерички амбасадор у Израелу Дејвид Фридмен, истакавши да конгресменке нису планирале «балансирану» посету.

Рашида Тлаиб и Илхана Омар део су «проблематичне» четворке конгресменки имигрантског порекла. Оне од прошле године воде жестоке вербалне сукобе са председником САД Доналдом Трампом који их, због жеље да уздрмају естаблишмент у Вашингтону, назива непријатељима Америке.

Тлаибова и Омарова су велике критичарке политике САД према палестинском питању и утицају израелског лобија у Вашингтону.

Илхан Омар је једном приликом Израел упоредила са апартхејд државом.

Тагови: ; ; ;