Ангела Меркел захвалила се грађанима источне Европе за „пад Берлинског зида и допринос уједињењу Немачке“

Немачка канцеларка Ангела Меркел захвалила је грађанима земаља бившег источног блока, а посебно Мађарске, за допринос уједињења двеју немачких држава.

Ангела Меркел

„Граница између Аустрије и Мађарске 19. августа 1989. отворена поводом ‘паневропског пикника’ и 700 грађана ДДР-а је ту прилику искористило за бекство на Запад. Ми ћемо Мађарској увек бити захвални за тај допринос немачком уједињењу“, рекла је Меркел у видео-подкасту.

Она је казала да то што се догодило тог дана, који је био „велики корак ка паду Берлинског зида“ неколико недеља касније, не би било могуће без деловања грађана Мађарске, тадашње Чехословачке и Пољске.

„Грађани Источне Европе су омогућили да се догоди чудо уједињења“, рекла је Меркел.

Немачка канцеларка у понедељак путује у Мађарску где ће учествовати у прослави 30. годишњице пада „Гвоздене завесе“. Она ће у пограничном месту Шопрону, на северозападу Мађарске, заједно с премијером Виктором Орбаном, присуствовати екуменској миси.

Меркел је Мађарску последњи пут посетила 2014. године. Односи Берлина и Будимпеште су се погоршали по доласку национално-конзервативног премијера Орбана на власт и његовог честог противљења политици Берлина, посебно у вези с политиком према избеглицама, а неслагања има и због проруске тенденције Мађарске.

„Разлике у погледима на избегличку политику постоје и даље“, рекао је представник Владе Немачке за штампу, Штефан Зајберт најављујући у саопштењу посету Ангеле Меркел, рекавши да она „путовањем у Мађарску жели да истакне колико цени мађарски допринос испуњавању сна једне слободне Немачке“.

Коментари: