За свега неколико секунди, два пилота успела су да реагују и спусте онеспособљени авион «ербас» на поље близу Москве након што је огроман удар птица зауставио моторе. Херојски тренутак се већ упоређује са чудом из 2009. на Хадсону.

Главни пилот Дамир Јусупов и први официр Георгиј Мурзин успели су да слете авионом «ербас 321» авио-компаније «Урал ерлајнс» након што су ударили густо јато птица приликом полетања са међународног аеродрома «Жуковски», југоисточно од Москве.

Удар је зауставио оба мотора.

Ипак, план пилота да слети «трбухом» авиона у велико кукурузиште спасио је свих 226 путника и седам чланова посаде.

Капетан Дамир Јусупов, 41-годишњак из Сибира, није типични пилот који има десетине хиљада сати летења иза себе. У својој пилотској каријери имао је тек око 3.000 сати лета.

То је двоструко мање сати него што је потребно за главно место у кокпиту, али то се није показало као пресудно у кризи у којој је морао да реагује.

Својевремено га је одбила пилотска школа због медицинских разлога, завршио је права и тек потом се преквалификовао.

Незадовољан тиме што му се није испунио сан, након завршеног школовања у правној струци одлучио је да се преквалификује.

Пилотску школу завршио је с одличним успехом. Колеге га описују га као смиреног, скромног и изнад свега професионалног.

На конференцији за новинаре поводом спуштања онеспособљене летелице, догађај је описао речима: «Било је и других опција и добро је што их нисмо искористили. Да смо се покушали вратити, не знам што би се догодило.»

Рекао је да је прво хтео да окрене авион, али кад је видео да се и други мотор покварио – знао је да је ударац у земљу «неизбежан».

«Не осећам се као херој јер сам учинио оно што је требало да бих спасао авион, путнике и посаду», додао је Јусупов.

Георгиј Мурзин, двадесеттрогодишњи копилот, добио је лиценцу за пилота пре само две године.

Дипломирао је на Државном универзитету цивилног ваздухопловства у Санкт Петербургу 2017. године.

Млади пилот сакупио је само 600 сати лета у тренутку кад се нашао у ситуацији у којој ниједан пилот не жели да се нађе, пише РТ.

 

 

Тагови: ; ; ; ;