Сједињене Америчке Државе планирале су ракетне пробе много пре 2. августа, када су изашле из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„То је припремано одавно, много пре 2. августа, када су и формално истекле законске обавезе страна према Споразуму о ликвидацији ракета“, рекао је Лавров новинарима на отварању историјско-документарне изложбе „1939. година. Почетак Другог светског рата“.

„Све је то било познато још од прошлог октобра, када је долазио (саветник председника САД за националну безбедност) Џон Болтон и он нам је рекао, мислим да сам то поменуо вашим колегама новинарима, да изјава (америчког председника Доналда) Трампа о потреби за повлачењем из овог споразума није позив на дијалог, већ донета коначна одлука. Очигледно су већ тада, можда и раније, они почели да припремају те пробе које су се догодиле и које нарушавају оне параметре који су били у Споразуму о ликвидацији ракета“, објаснио је министар.

Пентагон је раније саопштио да је тестирао конвенционалну крстарећу ракету копненог базирања која је раније била забрањена Споразумом о ликвидацији ракета средњег и кратког домета. Ракета је успешно погодила циљ након више од 500 километара лета.

Спутњик

Тагови: ; ;