У мађарском пограничном граду Шопрону, у присуству мађарског премијера Виктора Орбана и немачке канцеларке Ангеле Меркел, обележено је 30 година од пада Гвоздене завесе. У том месту су мађарски граничари пре 30 година први пут дозволили грађанима тадашње Источне Немачке да слободно пређу у Аустрију, на запад Европе. Неколико месеци касније, у новембру 1989. године, пао је и Берлински зид.

Виктор Орбан и Ангела Меркел закопали су актуелне «ратне секире» како би обележили 30. годишњицу тзв. «Паневропског пикника», догађаја на граници Аустрије и Мађарске за који се сматра да је помогао да дође до пада Берлинског зида. 

На церемонији у Шопрону, Орбан и Меркелова су указали на заједничку историју њихових земаља и европске вредности које деле, преноси АП.

Орбан, један од најжешћих критичара политике канцеларке Меркел о отварању врата Немачке за тражиоце азила током прилива миграната 2015. и 2016. године, похвалио је канцеларку, чија земља има блиске економске односе са Мађарском.

Ангела Меркел и Виктор Орбан

Меркелова је одговорила тако што се у име своје земље захвалила због чињенице да су 19. августа 1989. мађарски граничари дозволили да око 700 избеглица из источне Немачке пређе границу са западом, чиме су извршили додатни притисак на комунисте у источном Берлину да пусте своје грађане да емигрирају.

«Ми, Немци, са великом захвалношћу сећамо се доприноса Мађарске у превазилажењу подељене Европе и доприноса Мађарске у остваривању поновног уједињења Немачке», рекла је Меркелова током службе у цркви у Шопрону.

На питање да прокоментарише одлуку Мађарске да постави ограде дуж своје јужне границе како би спречила мигранте да стигну до ЕУ, иако је Мађарска била та која је помогла да се Гвоздена завеса сруши пре 30 година, Орбан је рекао да су та два поступка потпуно у складу један са другим.

Тагови: ; ; ;