Пала влада у Италији

Италијански премијер Ђузепе Конте данас је поднео оставку.

Шеф италијанске владе је говорећи у Сенату (горњи дом парламента) у преносу уживо изјавио:

„Драги пријатељи из „Покрета 5 звездица“ (једна од две владајуће странке), овде се завршава рад наше владе“, рекао је Конте.

Он је такође рекао да ће након завршетка састанка Сената, који расправља о политичкој ситуацији и кризи владе проузрокованој падом владајуће коалиције, предати службено писмо о оставци председнику Сергију Матарели.

Конте је истовремено изразио дубоко жаљење због пада владе, која је до сада, према његовим речима, радила на добробити земље. Такође је истакао да Италији ова криза доноси озбиљне ризике и доводи је у рањиву позицију.

Конте је окривио свог заменика – министра унутрашњих послова и лидера једне од две владајуће странке (Лиге) – Матеа Салвинија за неодговорност, и назвао га опортунистом.

„Рећи ћу да је министар унутрашњих послова прекршио своје обавезе, следећи личне интересе и интересе своје странке и показујући политичку неодговорност“, додао је Конте.

Истакао је да је након успеха избора у Европском парламенту у мају, у којима је Лига добила 34%, Салвини „тражио разлог за кризу“.

Конте је оптужио Салвинија за непоштовање парламента, јер даје изјаве које „воде до страшних последица“, на трговима и на друштвеним мрежама. Премијер је такође подсетио да је посланик одбио да говори у парламенту у случају наводног финансирања „Лиге“ из Руске Федерације, о којем је у току истрага.

У Италији је дошло до кризе владе након што су потпредседник владе и министар унутрашњих послова 8. августа објавили да парламентарна већина која је формирана након избора у марту 2018. не постоји и позвали на нове изборе. Међутим, због летњих одмора, расправа о ситуацији и говор премијера били су одложени. Садашња владаположила је заклетву 1. јуна након тромесечних консултација. Коалициони кабинет радио је на основу програма од 30 приоритетних задатака. Према прихваћеној пракси, шеф државе може прихватити оставку премијера са формулом „испуњава тренутне дужности док не буде именована нова влада“.