Криза на политичкој сцени Италије све је дубља. Владајућа коалиција је већ недељама пред распадом, а италијански премијер Ђузепе Конте поднео је оставку на то место. Председник Матарела прихватио је оставку и сутра почиње консултације са лидерима странака о налажењу решења за политичку кризу.

Италијански премијер Ђузепе Конте(Фото: Лола Ђорђевић)

Председник владе је своју одлуку саопштио на седници парламента, на којој је требало да се гласа о неповерењу влади, што је пре 12 дана затражио министар унутрашњих послова Матео Салвини.

«Користим ову прилику да најавим да ћу своју оставку представити председнику Републике», рекао је Конте у свом обраћању.

Конте је одлуку донео након кризе на италијанској политичкој сцени коју је проузроковао министар унутрашњих послова и лидер Лиге Матео Салвини, који је позвао на превремене изборе, наводећи да владајућа већина са покретом Пет звездица више не постоји.

Парламентарне странке су се усагласиле да ће гласати о поверењу Контеовој влади, али их је премијер предухитрио својом одлуком о оставци.

Конте је у свом обраћању у парламенту нагласио да су Салвинијеви поступци неодговорни и да он из личних и партијских разлога ствара кризу и тражи начин да Италијани што пре изађу на биралишта како би искористио добре резултате своје партије на европским изборима одржаним у мају ове године.

На тим изборима, Лига је освојила 34 одсто гласова у Италији, док је покрет Пет звездица добио око 17 одсто.

Конте је на чело италијанске владе сачињене од представника коалиције Лиге и покрета Пет звездица дошао 1. јуна 2018. године.

Председник Матарела сутра почиње консултације

Италијански председник Серђо Матарела прихватио је оставку премијера Контеа и сутра ће започети консултације са лидерима странака о налажењу решења за политичку кризу, саопштено је из Матарелиног кабинета.

Матарела је затражио од Контеа да остане на дужности како би се бавио дневним питањима владе док преговори буду трајали, јавио је Ројтерс.

Очекује се да Матарела процени да ли постоји политичка воља да се формира нова влада.

Ако то није случај, он ће морати да распусти парламент, три и по године пре истека мандата и да распише превремене изборе.

Тагови: ; ; ;