Немачка канцеларка Ангела Меркел наговестила је данас у Берлину да је и даље могућ уређен излазак Велике Британије из ЕУ, оценивши да је могуће уклонити главну препреку на том путу — питање границе између две Ирске.

Ангела Меркел
Уочи састанка са британским премијером Борисом Џонсоном, Меркел је новинарима у његовом присуству рекла да решење за питање границе између две Ирске може да буде пронађено пре 31. октобра када Велика Британија треба да напусти ЕУ.

«Можда ћемо моћи да нађемо решење у наредних 30 дана, зашто да не», казала је Меркел.

Њена изјава представља отклон од песимизма који је претходних месеци превлађивао код обе стране. ЕУ је искључила могућност нових преговора о споразуму постигнутом са Лондоном претходне године. Тај споразум који је с ЕУ постигла Џонсонова претходница Тереза Меј британски парламент је више пута одбацио.

Џонсон, међутим, наводи да ће без договора извести Велику Британију из Уније на крају октобра, ако ЕУ не поништи одредбу споразума о заштитној мери «бекстоп» која предвиђа непостојање «тврде» границе између Ирске и Северне Ирске после Брегзита. Ватрене присталице Брегзита страхују да би мера «бекстоп» могла да остави Велику Британију трајно везану за трговинска правила ЕУ.

У присуству Меркел, Џонсон је вечерас признао да је одговорност на Великој Британији да предложи решења за спорно питање и поздравио рок од 30 дана који је Меркел поменула.

После састанка с Меркел, Џонсон сутра иде у Париз на разговор с председником Француске Емануелом Макроном, а потом на тродневни самит Г7 у француском Бијарицу, где ће бити и председник САД Доналд Трамп.

Тагови: ; ;