Жеља Трампа да купи Гренланд од Данске не тиче се Кремља

Жеља председника САД Доналда Трампа да купи Гренланд од Данске не тиче се Кремља, Русија се таквим међународним шопингом не бави и не би желела да се меша у односе Вашингтона и Копенхагена, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

Жеља Трампа да купи Гренланд од Данске не тиче се Кремља

„То питање је пре свега повезано с односима САД и Данске. Ако добро разумемо, сада је тамо протрчала црна мачка. Али још једном понављам: то није наше питање. Не бисмо желели да се мешамо“, рекао је Песков.

Портпарол руског председника је без коментара оставио питање новинара да ли Кремљ Трампов предлог види као део борбе за ресурсе Арктика. Међутим, Песков је рекао да Русија наставља борбу за своја права на арктичком тлу.

„Остављам то без коментара, рећи ћу само да Русија обавља свој посао у одговарајућим одељењима Уједињених нација када је реч о одбрани својих права на тло… Постоје одређени успеси, тај рад се наставља, он је апсолутно легитиман и у складу с међународним правом“, рекао је Песков.

У медијима је раније објављена серија текстова о томе да Трамп разматра могућност да купи Гренланд, који улази у састав Данске, с правима широке аутономије.

Трамп је касније сâм потврдио новинарима да се бавио тим питањем „стратешки“.

Гренланд је саопштио да се острво не продаје, а Данска је саопштила да се нада да се Трамп шалио и саму идеју о продаји острва назвала апсурдном. Трамп је након тога одложио посету Копенхагену.

 

Спутњик

Коментари: