Пјонгјанг: Помпео надвија тамну сенку над разговорима

Северна Кореја је спремна и за дијалог, али и за конфронтацију са Сједињеним Америчким Државама, изјавио је севернокорејски министар спољних послова Ри Јонг Хо, пренела је државна агенција КЦНА.

Ри Јонг Хи је рекао да ако САД још сањају о томе да све постигну санкцијама, Северна Кореја морамо или да их пусти да сањају или да им сруши снове.

„Ако покушавају да нам се супротставе санкцијама и не напусте такав конфронтирајући став, то ће бити њихов погрешан прорачун“, рекао је Ри Јонг Хи.

Оптужио је америчког државног секретара Мајка Помпеа да „надвија тамну сенку“ над разговоре између две земље, тврдећи да је Помпео више заинтересован за сопствене политичке амбиције него за актуелну спољну политику САД, преноси Ројтерс.

Лидери САД и Северне Кореје Доналд Трамп и Ким Џонг Ун договорили су на састанку у демилитаризованој зони између две Кореје у јуну наставак преговора о денуклеаризацији на нивоу радних група, али они још нису почели.

Двојица лидера су се састала три пута, у Сингапуру, Ханоју и у демилитаризованој зони између две Кореје.

На другом самиту у фебруару у Ханоју Трамп је одбио захтев Кима да ублажи оштре санкције против Пјонгјанга у замену за распуштање севернокорејског нуклеарног комплекса.

Танјуг