Борис Џонсон: Уколико ЕУ не жели Брегзит без споразума. нека одустане од договореног решења за ирску границу

Борис Џонсон изјавио је да би ЕУ требало да „одустане“ од договореног решења за ирску границу у оквиру споразума о Брегзиту, тзв. „бекстопа“.

Борис Џонсон: Уколико ЕУ не жели Брегзит без споразума. нека одустане од договореног решења за ирску границу
Борис Џонсон
„Не желим да не буде споразума. Кажем нашим пријатељима у ЕУ да ако не желе Брегзит без споразума треба да избаце ‘бекстоп’ из уговора“, рекао је он новинарима у авиону током лета на самит Г7 у Бијарицу.

‘Бекстопом’ се регулише питање границе између Ирске, чланице ЕУ, и британске Северне Ирске. То је једна од главних тачака неслагања Лондона и Брисела.

Та одредба предвиђа да, у случају да се током прелазног периода не дође до бољег решења, читава Велика Британија остане у царинској унији с остатком ЕУ да би се избегло успостављање физичке границе Ирске и Северне Ирске. Џонсон је оценио да ‘бекстоп’ наноси штету „суверенитету Велике Британије“ и спречава Лондон да води трговинску политику независно од прописа ЕУ.

„Ако (председник Европског савета) Доналд Туск не жели да остане запамћен као ‘Господин Брегзит без споразума’, треба да има то на уму.

Туск, који се такође налази у Бијарицу, изјавио је да је ЕУ „увек спремна на сарадњу“ и изразио наду да Џонсон не жели да „уђе у историју као ‘Господин без споразума'“.

Француски председник Емануел Макрон је приликом сусрета с Џонсоном у четвртак заузео чврст став о ирском питању и оценио да постојећи споразум даје „неопходне гаранције за очување стабилности Ирске и интегритет јединственог тржишта“.

Коментари: