Терористи гађају сиријску војску преко глава турских посматрача

Операција сиријске војске у Хан Шејхуну не крши никакав споразум, између осталог, ни онај између Русије и Турске о формирању демилитаризоване зоне у Идлибу, саопштио је шеф дипломатије Русије Сергеј Лавров.

Терористи гађају сиријску војску преко глава турских посматрача

„Што се тиче тога што се дешава у зони деескалације у Идлибу, између осталог, у подручју Хан Шејхуна и његовој околини, сиријске Оружане снаге које ми помажемо не крше никакав договор“, рекао је Лавров.

Министар је нагласио да се режим прекида ватре не односи на терористе.

„Најважније је да је без обзира на све предузете мере, укључујући стварање посматрачких пунктова турских Оружаних снага, настављено гранатирање из идлибске зоне, па и преко глава турских посматрача, чак су у неком степену и интензивирани. Како би се прекинула оваква нарушавања и сличне провокације, изводе се напади на циљеве одакле долазе претње, са сиријске територије и са територије наше ваздушне војне базе“, указао је он.

„Зато, када је сиријска војска ликвидирала то жариште у Хан Шејхуну, то је било потпуно легитимно и потребно са тачке гледишта постизања циљева које је поставио СБ УН за решавање сиријске кризе“, закључио је Лавров.

Сутра се очекује посета турског председника Реџепа Тајипа Ердогана Москви, где ће присуствовати отварању војне изложбе „МАКС-2019“ и где ће разговарати са руским колегом Владимиром Путином.

Како се очекује, два лидера ће разговарати о билатералним односима двеју држава, о ситуацији у Сирији, посебно у Идлибу, као и о кризи у Украјини.

Коментари: