У Доњецку је, уочи годишњице убиства првог председника Доњецке Народне Републике Александра Захарченка отворена спомен плоча у његову част. Спомен плоча отворена је на тргу који је назван његовим именом а налази се испред зграде Владе ДНР.

На овом тргу започело је 2014. године «Руско пролеће». Стотине хиљада људи окупило се испред тадашње Обласне администрације како би изразило протест против дејстава тадашње, пучистичке власти у Украјини. Са тог места је и створена ДНР. Према речима председника ДНР Дениса Пушилина ово место за спомен плочу није изабрано случајно.

«Ми се налазимо на Тргу Хероја ДНР. Ово место можемо назвати и легендарним јер је народ Донбаса овде показао своју јасну вољу и ставио до знања кијевским властима да није сагласан са њиховом политиком»- рекао је Пушилин.

Александар Захарченко стајао је на темељима младе државе а његов пут почео је са овог трга.

«Александар Владимирович је постао заштитник народне воље. Он је  постао командант првих  јединица самоодбране, оних момака који су веровали у нашу истину. Александар Владимирович је увек био тамо где је било најтеже, и на фронту и током изградње  државе», нагласио је лидер ДНР.

Према Денису Пушилину, млада држава још увек има тежак начин да одбрани свој избор, а потом — обнову и изградњу. Међутим, без обзира колико би Донбас могао да достигне у будућности, све то не би било могуће без оних који се у тешкој 2014. години нису плашили да преузму најтеже задатке. Александар Владимирович Захарченко био је један од тих људи и успео је да часно изврши своју дужност.

«Име првог лидера Доњецке народне републике Александра Владимировича Захарченка заувек је ушло у историју борбе Донбаса. Борио се за правду, независност и слободу родне земље. Пре пет година, у оним данима када је Република била под сталним гранатирањем из Украјине, становници Донбаса предали су му своју судбину и изабрали га за лидера.  Управо са њим се формирање наше младе државе одвијало у најтежим временима «, подсетио је председник Народног савета ДНР Владимир Бидевка.

Први лидер ДНР био је син Донбаса и ратник. Све до последњег дана свог живота чинио је све како би се млада република јачала и развијала. На много начина, оно што данас има ДПР заслуга је првог поглавља, а сећање на њега заувек ће живети у срцима захвалних потомака.

Тагови: ; ; ;