Пацоли сутра у Хелсинкију о таксама на робу из Србије

Вршилац дужности министра иностраних послова Косова Беџет Пацоли отпутовао је у Хелсинки како би сутра разговарао о таксама које је Приштина увела на робу из Србије и Босне и Херцеговине, пише „Коха“.

Беџет Пацоли
Фото: ЕПА

У Хелсинкију ће министри спољних послова земаља-чланица ЕУ и они са Западног Балкана расправљати и о таксама Косова на увоз робе из Србије и БиХ, наводи „Коха“.

Такође ће бити разговора и о ситуацији у Босни и Херцеговини, где ни десет месеци након избора није формирана извршна власт.

Одлазећа шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини је први пут на састанак Савета министра ЕУ званично позвала и представника Приштине.

У Европској комисији тај потез Могеринијеве за Танјуг објашњавају као „неопходност учешћа и корист од учешћа свих са Западног Балкана у важној дискусији о томе како напредовати у регионалној сарадњи“.

„Свих шест партнера са Западног Балкана су позвани на ове разговоре. У питању је неформална дискусија о свим заједничким спољним и безбедносним аспектима регионалне сарадње и неопходно је и корисно учешће свих партнера“, наводи се у изјави портпарола ЕУ за Танјуг.