Савет безбедности УН: Белгија, Немачка и Кувајт припремили резолуцију о Сирији

Белгија, Немачка и Кувајт предложиће Савету безбедности УН резолуцију хуманитарног карактера, којом се захтева прекид ватре у Сирији и омогућавање приступа становништву, којем је неопходна помоћ, изјавио је стални представник Белгије при УН Марк Пекстен.

„Ми, Белгија, Немачка и Кувајт, предложићемо данас резолуцију о ситуацији у Сирији. Резолуција је хуманитарно оријентисана и она ће позвати на прекид ватре, поштовање међународног хуманитарног права и обезбеђивање достављања хуманитарне помоћи“, изјавио је Пенсен новинарима.

Ситуација у сиријској провинцији Идлибу у последње време је једно од основних питања решавања сиријске кризе. Влада Сирије је 1. августа објавила примирје у том региону, под условом да се поштује меморандум о зони деескалације из 2018. године.

Четири дана касније, међутим, саопштено је да се обнавља војна операција против терористичких групација због тога што милитанти не поштују примирје.

Анкара и Вашингтон постигли су раније договор о стварању координационог центра за заједничке операције и планирану зону безбедности на северу Сирије.

Званични Дамаск се категорички успротивио том споразуму, пошто, према мишљењу сиријских власти, он задире у суверенитет и територијалну целовитост Сирије и нарушава међународно право.