Иран демантује наводно неуспели покушај лансирања сателита

Ирански министар за комуникације и информациону технологију Мухамед Џавад Азари Џахроми наговестио је да ирански сателит није оштећен након наводно неуспешног покушаја лансирања, које је амерички председник Доналд Трамп коментарисао неколико сати раније.

„Ја и Нахид (сателит) управо сад, добро јутро Доналде Трампе“, навео је Адзари Џахроми на Твитеру, на којем је поставио фотографију на којој се он налази поред сателита.

Трамп је у петак на Твитеру окачио фотографију наводног места неуспелог покушаја лансирања иранског сателита, што је подстакло питања да ли је објавио америчке надзорне тајне, преноси Ројтерс.

Трамп је навео да САД нису умешане у неуспели покушај лансирања иранске ракете, и пожелео је Техерану срећу у утврђивању околности тог инцидента.

„САД нису умешане у незгоду током финалних припрема за лансирање ракете Сафир СЛВ на полигону Семнан у Ирану“, написао је Трамп на Твитеру.

Ракета је експлодирала у четвртак на полигону у свемирском центру у северном Ирану, саопштио је претходно неименовани ирански званичник, али ирански медији нису известили о инциденту.

Неименовани амерички званичник је, такође, рекао да је Иран неупешно лансирао сателит.

Танјуг

Коментари: