Политичка ситуација у Хонгконгу се не смирује. Хиљаде демонстраната поново је окупирало улице тог града, а полиција је снажно узрвратила. И то користећи водене топове са дречаво плавом водом.

Демонстранти и полиција сукобили су се у Хонгконгу, а полиција је том приликом употребила водене топове са водом плаве боје, што је изнедрило бројна питања широм света.

Вода је офарбана у плаво како би се обележили демонстранти који су учествовали у протесту. Такав чин полиције, инсинуира да ће у наставку бити спроведена велика акција хапшења.

Водени топови су први пут коришћени на протестима протекле суботе, а тада је, такође први пут, полиција у демонстранте уперила оружје са правом муницијом.

Протести у Хонгконгу, који су један од највећих изазова за кинеског председника Си Ђинпинга од када је дошао на власт 2012. године, почели су у јуну због противљења закону о екстрадицији који омогућава да се осумњиченима суди у Кини, а где, како сматрају демонстранти, они не би имали правично суђење.

Закон је у међувремну суспендован, а протести су прерасли у ширу борбу за демократију у тој бившој британској колонији која је 1997. године враћена под кинески суверенитет.

Лидерка Хонгконга Кери Лам састала се са представницима демонстраната али ти разговори нису уродили плодом.

Тагови: ; ; ;