Десничарске групе организовале су у Бостону параду „стрејт поноса“, али су борце против наводне потлачености већине, бројчано далеко надвладали контрадемонстранти који су учеснике параде оптужили за хомофобију, пишу светски медији.

 „Парада стрејт поноса“ одржана у Бостону претворила се у хаотични спектакл и подсетник на дубоко подељену политику, оцењује Ју-Ес-Еј тудеј.

Медју конзервативним учесницима параде многи су носили капе с натписом „Учините Америку поново великом“, америчке и израелске заставе, као и другу опрему која промовише америчког председника Доналда Трампа, преноси Радио Слободна Европа (РСЕ).

„Дошао сам да кажем: ‘Ја сам стрејт, чујте ме како цвилим!“, рекао је Марк Сахејди, потпредседник групе „Супер хепи фан Америка“ која је организовала „параду“. Сахејди је и члан десничарске групе „Отпор марксизму“ која је организовала неколико демонстрација деснице.

Организатори параде, предводјени тројицом из Масачусетса укључених у републиканску политику рекли су да је парада инспирисана „политиком идентитета“ левице и тврде да су хетеросексуалци „потлачена већина“.

Организатори су окупили присталице да се „боре против хетерофобије у модерном друштву“ и да се „у ЛГБТ дода слово С за стрејт”, наводи Ју-Ес-Еј тудеј.

Учеснике параде дочекало је још више левичарских контрадемонстраната који се противе хомофобном екстремизму „стрејт параде“, указује најтиражнији амерички дневник. Контрадемонстранти, укључујући многе који су се идентификовали с антифашистичком групом „Антифа“, узвикивали су „Нацистички отпад!“.

Председник бостонског Емерсон колеџа Ли Пелтон у писму студентима и факултету, описао је „Параду стрејт поноса“ као „перверзију“ и „скрнављење лепоте, истине и великодушности“ предвођену „љутим и погрешно вођеним људима“.

Град Бостон, с демократским градоначелником Мартијем Волшом, одобрио је пријаву за параду тврдећи да град не може спречити одржавање параде само зато што се људи можда не слажу с разлогом организатора.

Контроверзна парада „стрејт поноса“ у Бостону у суботу привукла је око 200 учесника али је била осујећена великим контрапротестом, који је окупио више од 1.000 демонстраната, пише Гардијан.

Упркос порицању да је анти-ЛГБТ, организација је дозволила неколико људи да се пожале на „ЛГБТ наставне програме у јавним школама“.

Неки истакнути говорници повезани су с крајње десничарском организацијом „Поносни момци“ која је подстицала насиље, указује Гардијан и додаје да је суорганизатор „стрејт прајда“ Марк Сахајди био „мозак“ скупа за слободу говора 2017. године, када је у Бостон довео групу белаца-националиста. Такође је повезан је с „алт-десничарском скупином“ „Отпор марксизму“.

На контрапротесту „Борба против надмоћи, даље од нашег прајда“, суорганизаторка Моника Кенон Грант рекла је да „стрејт прајд“ не постоји, додајући да град није требало да им да дозволу. Други учесници контрапротеста говорили су да не желе фашисте или нацисте у свом граду.

Ухапшено је 36 особа, већином контрадемонстраната, а лакше су повређена четири полицајца. На хапшења су реаговале америчке демократске посланице Александрија Окасио-Кортез и Ајана Пресли, позивајући људе да донирају новац за кауцију за ухапшене, што је један „од начина да се подржи локална ЛГБТ заједница под утицајем бостонске параде белачких супрематиста“.

Пошто је парада завршена у суботу поподне, контрадемонстранти су преусмерили гнев према градоначелнику и полицији. Узвикујући „Коме служите!?“ блокирали су пролаз полицајцима који су на крају применили силу, пише Бостон глоуб.

Једна од учесница контрапротеста, Лајза Магил из Бостона, рекла је да није реч о правом „прајду“ већ о „мржњи према онима који су другачији“.

Шошана Ерлих, професорка женских родних студија на Универзитету Масачусетс, протестовала је са својом кћерком. „Као стрејт особа, огорчена сам њиховом тврдњом да су хетеросексуалци потлачена већина“, рекла је. „Нисмо ми ти које туку, маргинализују и малтретирају због њихове сексуалности.“

„Велики маршал“ – „командант параде“ и један од говорника био је Мајло Јанопулос, бивши уредник „Брајтбарта“ који је такође геј. На паради је носио блиставо црвену капу с натписаом: „Учините Америку поново стрејт“, а у говору је похвалио оне који имају „храбрости да живе као отворени хетеросексуалци у данашњем непријатељском друштву“.

Бостонска Стрејт парада поноса је „поремећено обожавање токсичне мушкости које нико није тражио“, написао је Џонатан Кригер за амерички канал Ен-Би-Си њуз.

„Стејт параду поноса“ организовала су тројица који тврде да су жртве угњетавања. Ако организатори, група „Супер хепи фан Америка“, осећа да их људи не воле, то је вероватно тачно – али вероватно мање због чињенице да су „стрејт“, а више због својих веза с организацијама „алт-деснице“, неонацистима и супрематистичким групама.

Кригер истиче да је јасно да нетрпељивост у САД није искорењена, али да дани попут суботе, када је одржана контрапарада, заправо подсећају да мржња губи, а љубав ипак побеђује.

Тагови: ;