Председник Црне Горе Мило Ђукановић изразио је жаљење што Русија није била позвана у Пољску на обележавање 80. годишњице од почетка Другог светског рата, јавља „РТЦГ“.

Мило Ђукановић, Фото Н. Мандић

„Моје мишљење је да би догађај био још потпунији да је у њему учествовала и Русија. Имам на уму, заправо, ту грандиозну улогу коју је тадашњи Совјетски савез имао у ослобађању Европе и у заједничкој савезничкој победи над фашизмом“, казао је Ђукановић.

Председник Црне Горе је поручио да једнако жали што се на догађају нису појавили ни представници неких других народа бивше Југославије.

„Почев од Србије, која је, заједно са нама, дала немерљив допринос једној великој побједи у Народноослободилачкој борби, која је представљала, рекао бих, важан део укупне победе над фашизмом током Другог свјетског рата“, рекао је Ђукановић.

Он је рекао и да нас овакви догађаји и овакве околности опомињу да морамо дубље размишљати о потреби бољег разумевања и боље сарадње, и то у интересу свих нас.

Подсетимо, Пољска није позвала руског председника Владимира Путина на обележавање 80. годишњице од почетка Другог светског рата. Портпарол руског председника Дмитриј Песков више пута је изјављивао да су меморијални догађаји, који су посвећени годишњици Другог светског рата, непотпуни — ако на њима не учествује Русија.

Тагови: ; ;