Америчке компаније су заинтересоване за заједничке пројекте са Русијом на Далеком Истоку и у Сибиру, посебно када је реч о експлоатацији гасних поља на Јамалу и Сахалину, рекао је Анатолиј Антонов, амбасадор Русије у САД, у интервјуу за лист „Известија“.

Према речима амбасадора — компаније у САД и даље показују прилично висок ниво улагања на руском тржишту. Притом, Американци разматрају улагања и у остале делове Русије, а не само у западни и централни део земље.

„Постоји интересовање за развој бизниса на Далеком Истоку. Међу потенцијалним сферама за заједничке пројекте су производња природног гаса (налазишта на Јамалу и Сахалину), прехрамбена индустрија, производња целулозе, морски плодови и туризам“, рекао је амбасадор.

Антонов је рекао и да је обим трговине између Русије и САД за првих шест месеци ове године достигао 13,8 милијарди долара, а Американци су и даље заинтересовани за руско тржиште, без обзира на санцкије.

Према речима амбасадора — упркос заоштравању политике САД, амерички пословни кругови показују своју намеру да остану на руском тржишту, које је профитабилно за њих, а такође су спремни да активно учествују и на релевантним мултилатералним догађајима који се организују у Русији, као што су Источни економски форум и Међународни економски форум у Санкт Петербургу.

Антонов је приметио и пораст интересовања Американаца за Русију када је реч о туризму. Како је рекао — јасан пример тога је Светско првенство у фудбалу 2018. године, када су по броју туриста у Русији Американце надмашили само Кинези.

Тагови: ; ;