Ураган Доријан, ослабио је на категорију четири и сваког часа би могао да погоди подручје источне америчке обале. Својом пуном снагом, протутњао је Бахамима, са којих стижу подаци о великој материјалној штети. За сада је једина жртва осмогодишњи дечак, који је настрадао док је његова породица покушавала да се склони.

Чудовишна олуја, друга је по јачини на Атлантику у историји и највећа у свету ове године. Разорила је Бахаме. Поплављена су цела насеља, уништено је више од 13.000 домова, огромна је штета на путевима и електро-мрежи.

«Ово је вероватно најтужнији и најгори дан у мом животу за обраћање грађанима Бахама. Као лекар, обучен сам да издржим многе ствари, али за овакво нешто нема школе. Ово је смртоносна и чудовишна олуја, коју никад нисмо видели у историји», рекао је Хуберт Минис, премијер Бахама.

Таласи од преко седам метара, обилне кише и ветар јачи од 300 километара на сат, присилио је многе да склоништа потраже у оближњим школама и црквама. Без струје су, али остаће ту док опасност не прође.

«Ово нисам до сада видео. Осећате се немоћно у борби са природом, ваш живот је у божјим рукама», каже Сулберт Милс, становник Бахама.

Многи који су дошли на одмор на Бахаме, имају само једну жељу.

«Да одем што пре одавде. Хоћу да будем са својом породицом», каже Норман Купер, туриста.

Званичници и даље прате ситуацију и дају савете.

Иако се предвиђа постепено слабљење, очекује се да Доријан остане снажан ураган током наредних неколико дана.

И пилот — ловац на урагане који има кључну улогу у улогу у утврђивању снаге и кретања олује, авионом је улетео у средиште Доријана. Успео је да се пробије кроз опасан ковитлац.

На удару су сада становници источне обале. Евакуисано је милион људи из Флориде, Северне Каролине и Џорџије.

 

Тагови: ; ;