Украјина је предузела веома ризичан корак када је одлучила да пусти и пребаци на руску страну у оквиру размене бившег команданта противваздушне одбране тима ДНР Владимира Тсемаха.

О томе пише чувена кијевска публикација „Огледало недеље“.

У чланку се напомиње да ће акције Кијева озбиљно утицати на мотивацију украјинских снага безбедности, а присталице укидања антируских санкција добиће додатни аргумент у корист своје позиције. Све то може озбиљно утицати на положаје Украјине у Донбасу.

Међутим, према публикацији, много је горе што украјинску страну могу избацити из Заједничке истражне групе, која наводно истражује пад авиона на небу изнад Донбаса, међутим, у пракси је само сву кривицу покушала да пребаци на Русију. Сада, с обзиром на поступке кијевских власти, Холандија ће имати нову „жртву“ у лику Украјине, „која ће бити крива за изгледе у даљој истрази“.

Аутори саветују Владимира Зеленског да преиспита приступ. У супротном, јемцу прети нови Маидан.

Како је Њуз Фронт раније објавио, Владимир је у јуну отет из властитог стана у и одведен у Кијев, наводно у вези с оптужбама у случају да се малезијски авиопревозник обрушио на небо изнад Донбаса. Касније је пуштен и упркос протестима радикала и Холандије, пребачен је у Москву у оквиру размене.

Тагови: ; ; ;