Песков: Преговори Русије и Молдавије о гасу ближе се крају

Председник Русије Владимир Путин и председник Молдавије Игор Додон на састанку у Москви разговарали су о питањима билатералних односа, међу којима је и гас — преговори су близу краја, предложени параметри су одговарајући, а стручњаци ће анализирати коначне нијансе, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Песков: Преговори Русије и Молдавије о гасу ближе се крају

„На састанку је дискутовано о различитим аспектима билатералних односа, укључујући и питање гаса. Преговори су близу финализације, а предложени параметри у потпуности одговарају“, рекао је Песков.

Према његовим речима — преостало је само да стручњаци проуче финалне нијансе.

Раније је Додон на свом профилу на Фејсбуку објавио да је током састанка са Путином договорено да се смање трошкови испоруке гаса у Молдавију од 1. октобра.

Молдавији „плаво гориво“ испоручује „Гаспром“, у складу са договором који је потписан 2008. године, а цене гаса се формирају у зависности од цене нафте на светском тржишту.

Уговор престаје да важи 31. децембра 2019. године.

Раније је Додон разговарао о испоруци гаса са вицепремијером Русије Дмитријем Козаком, а такође је руским властима послао званичан захтев — да се размотри могућност да се Молдавији обезбеди попуст на гас.

Коментари: