Ураган Доријан, који је већ протутњао Девичанском острвима, Бахамима и америчком Северном Каролином, донео је олујне ветрове на далеки исток Канаде, оставивиши без струје стотине хиљада људи.

Доријан је у суботу поподне погодио град Халифакс, скидајући кровове са стамбених зграда и подижући дрвеће, а срушена је и једна огромна грађевинска дизалица, преноси АП.

У Канади нема извештаја о смртним случајевима, мада је Доријан до сада однео најмање 49 живота на свом путу, највише на Бахамима.

Амерички Национални центар за урагане саопштио је да је посттропски циклон тренутно концентрисан на око 50 километара источно од рта Вајтле у Квебеку.

Ветрови јачине 120 километара на сат, што је мало изнад прага ураганске силе, крећу се према североистоку.

Званичници поривинције Нова Шкотска замолили су грађане да се држе ван путева како би службе безбедно уклониле дрвеће и крхотине, као и укључили струју.

Како се наводи, канадска влада је саопштила да ће више од 700 припадника војске помагати обнављању напајања електричне енергије, чишћењу путева и евакуацији становника у поплављеним подручјима.

У Новој Шкотском према последњим информацијама, без струје је остало више од 400.000 људи у најјачем налету урагана, али како су навели надлежни, могу проћи и дани док неки кварови не буду поправљени.

Доријан је највише штете проузроковао на Бахамима, где су најмање 43 особе страдале у олуји, док је пет жртава било на југоисточној обали САД и једна у Порторику.

Још се процењује штета коју је ураган направио на свом путу, јер службе још не могу да допру до свих поплављених крајева.

Тагови: ;