Главни уредник портала РИА Новости Украјина Кирил Вишински је објаснио разлоге његовог хапшења у Кијеву на конференцији за штампу, која је организована након што је дошао у Русију у оквиру размене заробљеника са Украјином према формули „35 за 35“.

„Праве мотиве схватио сам на дан претреса, а затим притвора… Седео сам у просторији, претрес је био у току, а адвокат који је био присутан показао ми је изјаву у којој је писало да би Вишинског било добро заменити за некога, а чак су се наводила и одређена презимена, укључујући и презиме Сенцов“, рекао је Вишински.

„Седим у соби у свом стану, није окончана процедура, у току је претрес, против мене нису подигнуте оптужбе. Уопште, у том тренутку нисам ни за шта крив, ни за шта нисам оптужен и осумњичен, а они ме већ размењују за неког. Одмах сам схватио да то нема никакве везе са законом“, истакао је Вишински.

„Када сам касније видео слику претреса и када сам прочитао шта је заплењено, имао сам осећај да је, наравно, било важно да ме ухапсе и стрпају у затвор, али је било једнако важно уништити рад редакције. Заплењени су сви дискови, а све системске јединице су демонтиране и претворене у гомилу метала током трочасовне претраге. Иако то касније није коришћено као доказ у случају. Мислим да, чак, нису ни искористили информације. Они су једноставно разбијали, а не тражили“, објаснио је Вишински на конференцији за медије у прес-центру агенције „Русија севодња“.

Он је додао да му је предлагано да напише молбу за размену, а након његовог одбијања да то учини, преко адвоката су му послали понуду да призна кривицу и одржи конференцију за штампу, на којој је требало да се покаје.

„Речено ми је да после тога нећу отићи у Русију, али ће они организовати да одем у Европу и да се састанем са супругом и мајком, па ће све бити у реду. И то сам одбио“, нагласио је Вишински.

Вишински је за своје ослобађање захвалио Министарству спољних послова Русије, политичком руководству земље и лично председнику Русије Владимиру Путину. Он се, такође, захвалио и новинским савезима Русије и света.

Он је истакао да ће остати главни уредник портала РИА Новости Украјина и да намерава да се и даље бави новинарством.

Кирил Вишински ухапшен је у Кијеву 15. маја прошле године, под сумњом да је подржавао самопроглашене републике Донбаса и починио велеиздају. Суд му је осам пута продужавао притвор, а 28. августа ове године је ослобођен.

Русија и Украјина су 7. септембра ослободиле по 35 осуђеника и затвореника, међу којима су украјински редитељ Олег Свенцов и 24 украјинска морнара. У Русију је из Украјине, поред осталих, долетео и руководилац портала РИА Новости Украјина Кирил Вишински.

Тагови: ; ; ;