Ако је једном режиму прихватљиво да табла на којој пише усташки поздрав «За дом спремни» стоји у некадашњем усташком логору Јасеновцу или у близини њега, онда ниједна протестна дипломатска нота не може да им промени мишљење, рекла је премијерка Ана Брнабић.

Ана Брнабић (фото: Лола Ђорђевић)

Брнабићева је у изјави српским новинарима у Луксембургу прокоментарисала последњи спор између Србије и Хрватске, истичући да се «не би више уплитала у ноте» јер оне, како каже, уводе у врзино коло у којем се не види јасна слика о томе шта се десило.

«Десило се то да је наша делегација, млади кадети, ишла да ода почаст жртвама у Јасеновцу, једном од највећих стратишта током Другог светског рата у Европи. Ово није сукоб између Београда и Загреба, Србије и Хрватске, него сукоб између фашизма и антифашизма», рекла је Брннабићева.

Према њеним речима, ако је једном режиму, било ком у Хрватској, прихватљиво да табла на којој пише «За дом спремни», који је усташки и нацистички поздрав, онда ниједна протестна нота не може том режиму да промени мишљење.

Брнабићева је рекла да је и данас у Луксембургу речено каква опасност прети од релативизације историје.

«Каква опасност прети када неко у Европи користи слободно на својим државним церемонијама и спортским догађајима поздрав уз који је клао децу и палио недужне људе и породице затворене у црквама, поздрав који је симбол исто као што је ‘Зиг хајл’ симбол нацистичке Немачке, тако је поздрав «За дом спремни» симбол усташке НДХ, навела је премијерка.

Ако је неком режиму прихватљиво да има такву таблу и да не пусти неког да ода пошту жртвама на неком стратишту, никаква протестна нота не може да им скрене пажњу», рекла је Брнабићева.

Поручила је да више о томе неће расправљати са Хрватима јер је, додаје, њена позиција јасна, искрена и на њу је поносна.

«Моја позиција је позиција борбе против фашизма, сећања на жртве и борце, слободне Србије, слободне Хрватске, слободне Европе, борбе против фашизма и угњетавања људи», рекла је Ана Брнабић.

Тагови: ; ; ;