Дачић: Односи са САД високо на листи приоритета Србије

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић истакао је данас да је позитивна динамика билатералних односа са САД високо на листи спољнополитичких приоритета Србије.

Дачић: Односи са САД високо на листи приоритета Србије
Ивица Дачић (Фото: Лола Ђорђевић)

Дачић је на отварању конференције „Српско-амерички односи“, која се одржава у Скупштини Србије, рекао да је то не само због актуелних изазова, већ и због вредности које делимо и за које су се преци у обе земље борили током већег дела заједничке историје која нас спаја.

„Због тога смо дужни да уједињеним напорима превазиђемо негативно наслеђе недавне прошлости и да градимо свестрану сарадњу засновану на заједничким вредностима и интересима наших двеју држава и народа“, казао је Дачић.

Према његовим речима, односи Србије и САД имају дугу традицију, сложени су и од њиховог успостављања 1881. године до данас прошли су кроз више фаза које су неретко биле веома различите по свом карактеру.

Шеф српске дипломатије је подсетио да, у историјском смислу, две државе и народе повезује савезништво у два светска рата, као и релативно блиска сарадња у хладноратовском добу.

„Током распада СФРЈ и у периоду 1990-тих година прошлог века, долази до захлађења и погоршања односа, али, нажалост, и стварања одређених негативних наратива, са чијим се ефектима и данас суочавамо“, навео је Дачић додајући да је зато посебно важно подсећање на прегршт позитивних примера у дугој историји српско-америчке сарадње.

У том смислу, Дачић је навео да су односи САД и Кнежевине, а потом и Краљевине Србије били проткани обостраним симпатијама и разумевањем Вашингтона за борбу малог, удаљеног балканског народа, и то, како је рекао, не само за своју, већ и за слободу других Јужних Словена.

Врхунац позитивног развоја односа САД и Србије представљало је савезништво у Првом светском рату, рекао је Дачић и навео да о томе сведочи и један од најдирљивијих момената, када се на Видовдан, 28. јула 1918. године, у част одважног народа, српска застава вијорила на Белој кући, али и на свим америчким јавним институцијама.

Тог дана је у црквама широм САД прочитано, а у свим утицајним дневним новинама и објављено, саопштење америчког председника Вудроа Вилсона. Председник Вилсон је, дирнут колосалним жртвама и херојским делима српског народа, изразио дивљење одважном српском народу, који је „због љубави према слободи кренуо у борбу против знатно надмоћнијег непријатеља“, испричао је шеф српске дипломатије.

Дачић је подсетио да му је прошле године указана изузетна част да и у Вашингтону, у Конгресу САД, и у Београду, обележи тај датум, присећајући се са америчким партнерима историјског савезништва наша два народа.

Како је казао, последње три деценије, нажалост, у односима Србије и САД представљале су тежак период, али и подсетник да је управо због изазова са којима смо суочени, неопходно тежити сталном дијалогу и бољој сарадњи, заснованој на идентификовању тема које су од обостраног интереса.

„Полазећи од наведене реалности, али и прихватања разлика, Србија је јасно показала да жели унапређење односа са САД, који би били утемељени на богатој заједничкој историји, савезништвима у два светска рата и пре свега заједничком стратешком опредељењу ка успостављању нашег региона као безбедносно и економски стабилног и демократски утемељеног дела уједињене европске заједнице држава“, казао је Дачић.

Како је навео, данашње односе са САД карактерише позитивна динамика, која има за циљ наставак узлазног тренда билатералних односа.

„Демонстрирамо сталну заинтересованост за одржавање редовног политичког дијалога на високом нивоу са америчким званичницима. Истовремено, целокупним својим деловањем, Србија жели да се потврди као активан и поуздан партнер и као носилац регионалне стабилности”, истакао је министар спољних послова Србије.

Додаје да Србија недвосмислено показује спремност да преузме део одговорности на међународном плану, почевши од даљег јачања регионалних односа и стабилизације Западног Балкана, преко адекватног постављања према питањима попут мигрантске кризе и међународног тероризма, кроз учешће у мировним мисијама.

Истакао је да Србија и руководство државе, високо цене подршку коју је Америка до сада пружала напорима у остваривању свих поменутих цил?ева и изразио наду и очекивање да ће то чинити и убудуће.

 

Танјуг

Коментари: