Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је веома значајно окупљање на академији „Егзодус и трајање” – подсетник на ратна дешавања у Возући, као и етничко чишчење више од 40.000 Срба са подручја Зенице, Жепча, Бановића и Завидовића, да би се указало на истину о страдању Срба коју је потиснуо међународни фактор.

„Град Добој, удружења негују сећање на страдање у Возући. То је место које памти и зна цела Република Српска, познато по страдању, по јунаштву, по егзодусу, по чињеници да за многе злочине и етничко чишћење тог простора никада нико није одговарао, по томе да је била присутна муџахединска јединица „Ел муџахедин”, под командом Сакиба Махмуљина којег је недавно град Зеница прогласио почасним грађанином”, рекао је Додик новинарима пре почетка академије, преноси РТРС.

Он је подсетио да је у то време и садашњи члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић био командант полиције на том простору и није спречио да муџахедини убијају Србе.

„То, наравно, говори о томе да са њихове стране није ни чудо да се тако поступа. Али, ми не смемо да заборавимо”, нагласио је Додик, јавља Танјуг.

Он је навео да се, преувеличава, прича о Сарајеву, а не види да је 2.000 људи из Возуће протерано, уништена њихова вековна огњишта, страдали животи, али и материјална средства, која је требало обновити.

Додик је нагласио да на политичарима и јесте да указују на неправду и на страдање.

Тагови: ;