Америка обележава 18 година од напада на Близнакиње и Пентагон

У САД се данас обележава 18 година од терористичких напада 11. септембра 2001. године у Њујорку и Вашингтону, када је погинуло скоро 3.000 особа.

Америка обележава 18 година од напада на Близнакиње и Пентагон
Фото: Вечерње новости

Напади су се догодили када су терористи отели четири авиона од којих су два ударила у куле близнакиње – Светски трговински центар на Менхетну, један у Пентагон, док се четврти срушио у руралном делу Пенсилваније, јер су путници пружили отпор отмичарима.

То је био најубитачнији напад икад почињен у САД, а одговорност за њега преузела је Ал каида, чији је лидер Осама бин Ладен убијен 10 година касније у Пакистану.

У САД 11. септембар ће се обележити комеморацијом којој ће присуствовати амерички председник Доналд Трамп и потпредседник Мајк Пенс.

Овај датум обележава се у тренутку када су пропали преговори са талибанима, а уочи обележавања овог датума, САД су одлучиле да уведу санкције великом броју група које сматрају терористичким и њиховим присталицама, међу којим су палестинска група Хамас и иранска Револуционарна гарда.

„На удару санкција је 15 лидера, особа и ентитета повезаних са групама као што су Хамас, Ал Каида, Исламска држава и иранска Револуционарна гарда“, изјавио је амерички министар финансија Стивена Мнучина.

Иначе, забележен је пораст обољевања од рака код преживелих, што се повезује са токсичним облаком који је недељама лебдео над јужним делом Менхетна.

Прве жртве били су ватрогасци и волонтери који су рашчишћавали рушевине кула близнакиња, а на осниву студије у једном научном часопису 2011. године, управо је код тих особа повећан ризик од обољења од карцинома.

Забележено је скоро 4.000 оболелих од рака, с тиме да су најчешћи рак простате, дојке или коже.

 

САД УВОДЕ САНКЦИЈЕ ТЕРОРИСТИМА
Сједињене Америчке Државе саопштиле су, уочи обележавања 18. годишњице напада 11. септембра, да уводе санкције великом броју група које сматрају терористичким и њиховим присталицама, међу којим су палестинска група Хамас и иранска Револуционарна гарда.

„На удару санкција је 15 лидера, особа и ентитета повезаних са групама као што су Хамас, Ал Каида, Исламска држава и иранска Револуционарна гарда“, наводи се у саопштењу америчког министра финансија Стивена Мнучина, преноси Ројтерс.

Мнучин је истакао да Трампов допуњени извршни налог за борбу против тероризма појачава овлашћења САД када су мета санкција финансије терористичких група и њихових лидера.

Санкције подразумевају да ће имовина оних на које се односе у САД бити блокирана, а америчким држављанима се забрањује пословање са тим особама.

 

Танјуг

Коментари: