Зашто су Пољска и Бугарска заборавиле да их је СССР ослободио од фашизма?

Након Пољске, Бугарска је предложила да СССР не сматра земљом која је ослободила Европу од нацизма, а оптужила је и Совјетски Савез да је донео пола века репресије земљама Источне Европе.

Зашто су Пољска и Бугарска заборавиле да их је СССР ослободио од фашизма?

Зашто модерни Пољаци, Бугари и Балти имају тако кратко памћење?

Армен Гаспарјан, писац, публициста, члан Централног савета Руског војно-историјског друштва:

По мом мишљењу, такве оптужбе је требало чути, јер су ове земље углавном у тридесетих година прошлог века имале дијаметрално супротан став. Сви су кокетирали са Фирером. Заједно са Хитлером, Пољаци су сањали да нападну „азијско-бољшевички пакао“. Бугари су предали своју територију за рад абверштелеа, обавештајних агенција Трећег рајха. У балтичким државама биле су биле смештене нацистичке војне базе. Зашто се онда чудити кад потомци губитника желе да учине потпуно исто?

Што се тиче њихових трикова везаних за Русију … По мом мишљењу, да Хитлер није убијао Јевреје – становнике Европе, они би га већ одавно рехабилитовали. Штавише, они би доказали да је био приморан да превентивно нападне азијско-бољшевички Мордор. Јер главно зло у светској историји данас је Стаљин. Пре или касније они ће спровести ову схему. За то већ постоје предуслови. Многи нису обратили пажњу, да су ове године, нешто пре 22. јуна, бројни западни медији писали о томе позивајући се на изјаве вон Рибентропа, Хитлера и Гебелса које су дате 22. јуна 1941. године. Будући да је Хитлер њихов, он је њима разумљив.

Враћајући се изјави Бугарске, желим да подсетим да пре две године нису позвали представнике Русије на прославу 150. годишњице ослобађања земље од османлијског јарма. Иако је руска војска то учинила под командом нашег изванредног генерала Скобељева. И у Првом светском рату бугарска браћа су се борила против Русије.

Пољаци су се већ сложили да је нацистичка окупација веома трагична епизода, акоја је трајала 6 година, али је совјетска трајала – 45! Међутим, они не помињу колико милиона су „совјетски окупатори“ улили у економију источне Европе, да је СССР дао огромна средства Пољској већ 1944., када је њену територију ослободио од Немаца. Они такође не објашњавају шта је изазвало глад у Украјини 1946. године, коју сами Украјинци називају „трећим голодомором“. А гладовали смо јер смо, неухрањени, слали храну Пољацима. Тада нико није мислио да ће они бити тако незахвална. Али Пољаци се неће сећати ове историјске истине. Јер их више не занима.

Коментари: