Радник са касом једне токијске продавнице наводно је украо податке са кредитних картица 1.300 муштерија и то све урадио само користећи своје памћење.

Јусуке Танигучи (34) ухапшен је након што полиција открила да је покушавао да помоћу украдених података купи торбе и ташне у вредности од 2.600 долара, преноси Си-Ен-Ен.

Полиција је пресрела наруџбину и уз торбе донела и пар лисица за Танигучија.

Људи блиски истрази рекли су медијима да Танигучи наводно има „фотографско“ памћење, а полиција је рекла да је касир краткорочно памтио информације муштерија, након чега их је записивао у свеску.

Касније би их користио за онлајн куповине.

Научници који изучавају људску меморију, међутим, тврде да не постоје докази о постојању „фотографског“ памћења.

Насупрот увреженом мишљењу, докази о постојању „фотографског“ памћења не постоје, али постоје људи са веома добрим памћењем који могу да се сете информација са изузетном прецизношћу и поседују еидетско памћење.

„Већина људи изједначава еидетско памћење са фотографским, али особе са еидетским памћењем су способне да се присете нечега до изузетног детаља након само једног виђења, али толико детаљно памћење траје до четири минута“, објашњава Данијел Бернс, професор психологије са Јунион колеџа у Њујорку.

Тагови: ; ;