Премијер Израела Бењамин Нетанијаху је уочи сусрета са председником Русије у Сочију изјавио да је директни контакт који је остварио са Владимиром Путином омогућио његовој земљи да спречи сукоб са Русијом у Сирији.

Према његовим речима, за њега су најдрагоценији директни контакти са Путином.

„Управо то је помогло у спречавању сукоба, искрено говорећи, готово неизбежног, због несугласица између задатака ратног ваздухопловства Русије и наших војних дејстава током операције у Сирији“, прецизирао је премијер.

Ови контакти доприносе и развоју узајамно корисних економских веза између Русије и Израела, додао је Нетанијаху у разговору за РБК.

„Та координација је могућа само зато што се ја и председник Путин међусобно поштујемо. Ми заиста разговарамо као једнаки, отворено, без икаквог ниподаштавања. Говоримо директно, називајући ствари својим правим именима“, закључио је Нетанијаху.

Преговори Путина и Нетанијахуа планирани су за четвртак. Према саопштењу прес-службе Кремља, на састанку ће бити размотрена питања даљег развоја билатералне сарадње, а лидери две земље ће разменити мишљења о ситуацији на Блиском истоку.

Кабинет шефа израелске владе изјавио је да Путин и Нетањаху планирају да разговарају о „регионалним питањима, укључујући ситуацију у Сирији, са нагласком на јачање механизама војне координације“.

Од јесени 2015. године између Русије и Израела функционише механизам за комуникацију који је предвиђен да их заштити од случајних сукоба и других опасних инцидената током операција у Сирији. Комуникација се врши између руске ваздухопловне базе Хмејмим у Сирији и израелског командно-штабног комплекса „Кирија“ у Тел Авиву.

Решавање механизама и процедура сарадње које користе руска и израелска војска постала је посебно релевантна након рушења извиђачког авиона Ил-20 ратног ваздухопловства Русије, коју је сиријска противваздушна одбрана случајно оборила 17. септембра прошле године приликом одбијања израелског ваздушног напада.

Тагови: ; ; ;